Crna Gora: Ponovno povećan broj tvrtki s blokiranim računima

Autor: Poslovni dnevnik , 04. listopad 2023. u 06:33
Foto: Shutterstock

Od ukupnog broja blokiranih tvrtki, njih 16.445 nalazi se u evidenciji Središnjeg registra poslovnih subjekata (CRPS) i CBCG.

Na novom popisu Centralne banke Crne Gore (CBCG) nalazi se 19.889 kompanija, 87 više nego na prethodnom popisu.

Od ukupnog broja blokiranih tvrtki, njih 16.445 nalazi se u evidenciji Središnjeg registra poslovnih subjekata (CRPS) i CBCG. Preostalih 3.444 poduzeća vode se u evidenciji Centralne banke, ali ih nema u CRPS-u.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, CBCG je dužna objaviti podatke koji se odnose na postupak prinudne naplate i to nazive firmi, odnosno poduzetnika, matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana kontinuirane blokade.

Iz CBCG navode da se JMBG za poduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcijskih računa Centralne banke vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čija objava nije u skladu s Zakon o zaštiti osobnih podataka.

CBCG objavljuje podatke jednom mjesečno na svojoj web stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca, sa presjekom stanja na zadnji dan u mjesecu, abecednim redom naziva privrednih društava i poduzetnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close