Crna Gora planira do 2030. završiti obje autoceste

Autor: Poslovni dnevnik , 28. prosinac 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Premijer Spajić je najavio da će u siječnju biti raspisano šest javnih natječaja za izradu idejnih rješenja za sve preostale dionice autoceste od Bara do Boljara.

Prema planu, Crna Gora bi do kraja 2030. godine trebala završiti izgradnju obje autoceste i četiri brze ceste, najavio je premijer Milojko Spajić. On je na sastanku s gospodarstvenicima u Gospodarskoj komori (PKCG) rekao da će u siječnju biti raspisano šest javnih natječaja za izradu idejnih rješenja za sve preostale dionice autoceste od Bara do Boljara, Jadransko-jonsku magistralu i brži bjelopoljski autoput – Pljevlja – Sarajevo, Bar – Ulcinj – Albanija, od obilaznice oko Budve – Luštica – Hrvatska i Andrijevica – Peć, pišu Vijesti.

Važne investicije
Kazao je da će kapitalni proračun iznositi 900 milijuna eura godišnje i da nije problem da se Crna Gora zaduži za te investicije.

“Nemamo više vremena čekati. Potreban nam je ubrzani razvoj. Ovim će biti riješeni svi problemi cestovne prometne povezanosti Crne Gore”, rekao je Spajić. Na skupu je ocijenio da je stigmatizacija privrede uništila privrednike, što se više nikada ne smije dogoditi, te poručio da će svi koji plaćaju poreze i rade pošteno imati maksimalnu podršku Vlade, prenosi portal CdM.

Zaduživanje nije upitno

Kazao je da će kapitalni proračun iznositi 900 milijuna eura godišnje i da nije problem da se Crna Gora zaduži za te investicije.

“Dat ćemo vjetar u leđa svakom poslu i muci. Ne trebamo se bojati pogrešaka. Padneš, odmah se uspraviš. Kultura poduzetništva je ono što moramo naučiti. Važno je da država potiče rad i poduzetničku energiju”, rekao je Spajić.

Dodao je kako je namjera Vlade smanjiti rizik poslovanja. “Puno je nedoumica i problema. Bitno je da se povežemo s velikim tržištem, zato je bilo važno da se ne nađemo na sivoj listi Moneyvala”, rekao je Spajić.

Kazao je da će se raditi na zakonskom rješenju vezanom uz rješavanje problema nedostatka radne snage. “Bolovanja su veliki problem. Nismo najbolesniji narod, ali imamo podatak da su Crnogorci lideri po bolovanjima u Evropi. Nažalost, i liječnici su dio tog problema, ali mi ćemo staviti duplu kontrolu”, najavio je Spajić.

On smatra da je Crnoj Gori potreban Arbitražni sud, koji bi se napravio zajedno s PKCG. “Moramo popuniti tu rupu u pravosudnom sustavu. On bi jednog dana trebao prerasti u Međunarodni trgovački sud”, najavio je Spajić. Direktor tvrtke Voli Dragan Bokan rekao je da su očekivanja gospodarstva velika.

“Javnost poslodavca doživljava kao nekoga tko iskorištava radnike. Spomenut ću neke od najvećih i aktualnih problema. Nedostatak radne snage. Tijekom turističke sezone, a često i izvan nje, susrećemo se s ovim problemom. Voli primarnu poljoprivrednu proizvodnju obavlja u Šasu u Ulcinju. Naši ljudi nisu zainteresirani za radni angažman, pogotovo ne tog tipa”, rekao je Bokan.

Sporna bolovanja
Poslodavci se, dodao je, suočavaju sa zlouporabom bolovanja. “Ne smije biti zdravstvenih radnika koji zlorabe svoj položaj na štetu države. Broj zaposlenika na bolovanju u Voliju kreće se od 250 do 300 u svakom trenutku”, rekao je Bokan.

Također je objavio da je tvrtka Voli postala vlasnik farme za uzgoj svinja u Spužu. “Siguran sam da ćemo uskoro imati domaći proizvod”, rekao je Bokan. Najavio je i da se raduje najavljenom gospodarskom razvoju te pozvao premijera da posluša glas gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close