Crna Gora opet ograničava marže trgovcima

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Za prvu skupinu proizvoda marže su ograničene odlukom Vlade iz lipnja 2022.

Vlada Crne Gore odlučila je nastaviti ograničavati trgovačke marže u veleprodaji i maloprodaji na pet do 15 posto za neke osnovne životne namirnice, prehrambene proizvode i sredstva za higijenu.

Za prvu skupinu proizvoda marže su ograničene odlukom Vlade iz lipnja 2022., a sada se predlaže njihovo proširenje tako da će marže u veleprodaji i dalje biti ograničene na pet posto, au maloprodaji na sedam posto za pšenicu. brašno tip 400 i 500, šećer kristalni, jestivo suncokretovo ulje i kuhinjska sol.

U drugoj skupini, gdje se sada predlaže ograničenje marži u veleprodaji i maloprodaji od po deset posto, nalazi se 31 kategorija prehrambenih proizvoda, kao što su domaći sir, flaširana (negazirana i gazirana) voda, jogurt, kokošja jaja, krumpir, mlijeko, piletina, svinjetina, riža, smrznuto voće i povrće…

Samo kod jaja marža je ograničena na deset komada, au ostalim kategorijama ograničenja nema, ali je smanjenje marži obavezno bez obzira na težinu, količinu, proizvođača ili podskupinu tih kategorija.

U trećoj skupini su higijenski proizvodi, a ovim se prijedlogom marže za veleprodaju ograničavaju na 10 posto, a za maloprodaju na 15 posto. U ovu grupu spadaju dječji sapuni, dječje pelene, šamponi i kupke za bebe, šamponi i kupke za odrasle, paste za zube, toaletni papir, tekući deterdženti i praškasti deterdženti te higijenski ulošci.

Komentirajte prvi

New Report

Close