Crna Gora ograničava marže u veleprodaji i maloprodaji

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Najavljeno je da bi Vlada trebala donijeti “Odluku o privremenim mjerama ograničenja cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi”.

Iako se prema zakonu iz 2006. cijene na tržištu u Crnoj Gori formiraju slobodno, Vlada je najavila ograničenje trgovačkih marži u veleprodaji i maloprodaji, a već su se pojavile kritike iz gospodarstva i ekonomske struke.

Nakon sastanka premijera Milojka Spajića s predstavnicima Gospodarske komore najavljeno je da će marže biti ograničene tijekom drugog kvartala ove godine, ali nije precizirano do kada.

Najavljeno je da bi Vlada trebala donijeti “Odluku o privremenim mjerama ograničenja cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi”. Također je najavljeno da će sutra, u srijedu, timovi Ministarstva gospodarskog razvoja i Gospodarske komore dogovoriti detalje. Vlada je priopćila da je na današnjem sastanku “izraženo zadovoljstvo što je postignut određeni stupanj suglasnosti” o tom pitanju.

Pojašnjeno je da je “trebalo istovremeno voditi brigu o standardu građana, ali istovremeno i o funkcioniranju malih trgovina i manjih proizvođača, koji čine okosnicu važne gospodarske grane, u kojoj je veliki broj stvaraju se poslovi”.

Predstavnici gospodarstva i dio ekonomskih analitičara oštro su se usprotivili ograničavanju marži u Crnoj Gori.

Upozorili su da se ograničavanjem marži ograničava i sloboda poslovanja te da će veliki problem imati male tvrtke, više nego velike jer im o marži ovisi prihod.

U posljednje tri godine hrana je u Crnoj Gori poskupjela 43 posto – pokazuje službena statistika. Uz rast cijena hrane, višestruko je porasla zarada četiri od pet velikih trgovačkih lanaca: Voli, HD Laković, Idea-Franca i Aroma, koji su samo u 2022. zaradili 20 milijuna eura.

Iako bi trgovački lanci trebali konkurirati jedni drugima, u marketima tih lanaca gotovo su jednake cijene namirnica i proizvoda poput soli, šećera, ulja, brašna i drugih, koje najviše koristi prosječno kućanstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close