Crna Gora odustaje od poticane stanogradnje

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2024. u 07:11

Ministarstvo razmatra neke druge modele pomoći građanima pri kupovini stana.

Projekt Tisuću plus, koji je građanima omogućio jeftiniju kupnju stanova, ove se godine neće realizirati jer zbog poskupljenja kvadrata i euribora više nije financijski isplativ, priopćilo je crnogorsko Ministarstvo Prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina. Zbog toga, kako je Ministarstvo kazalo u Bojama jutra Televizije Vijesti, razmatraju neke druge modele pomoći građanima pri kupovini stana, prenosi portal Vijesti.

Predstavnica Ministarstva Radmila Lainović rekla je da je prije bilo moguće uzeti kredit po vrlo povoljnim uvjetima – euribor je bio ispod nule, a sada je gotovo četiri.

“Računajte na to neka banka košta, njihov profit. Kamata ne može biti ispod šest posto, može uz subvencije. To bi značilo da država subvencionira euribor, a to nije isplativo, jer možda sredstva koja plaća na kredit može uložiti u nešto drugo, u izgradnju stambenih jedinica koje bi davali u najam”, ustvrdio je Lainović.

U svakom slučaju, ova odluka još je jedan od elemenata koji otežavaju građanima Crne Gore kupnju stana. cijene nekretnina rastu već neko vrijeme, a novogradnje jednostavno nema dovoljno da bi zadovoljila potrebe tržišta. Kupci su većinom stranci. Godinama su najveći kupci crnogorskih nekretnina bili Rusi, no u posljednje vrijeme na sam vrh su se probili državljani Turske i Njemačke, primjećuju analitičati.

Komentirajte prvi

New Report

Close