Crna Gora odbila Dodikov poziv za izgradnju HE Buk Bijela

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

U travnju 2004. Vlada Crne Gore, čiji je predsjednik bio Milo Đukanović, dala je načelnu suglasnost za izgradnju HE “Buk Bijela” s Republikom Srpskom.

Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore odbilo je poziv predsjednika RS-a Milorada Dodika u vezi sa sudjelovanjem te zemlje u izgradnji ove hidroelektrane.

“Za Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore pitanje izgradnje hidroelektrane ‘Buk Bijela’ zaokruženo je 2004. godine Skupštinskom deklaracijom o zaštiti rijeke Tare, ali i izvještajem UNESCO-a iz 2005. čime je stavljena točka na ideju izgradnje hidroelektrana na ovom području koje bi mogle utjecati na ‘suzu Europe’”, navode iz ovog resora podgoričkim “Vijestima”.

To je odgovor na pitanje da li bi Crna Gora mogla sudjelovati u ovom projektu ako bi, po vama, visina brane bila niža, kako akumulacija ne bi ulazila u teritorij Crne Gore i ne bi imala utjecaja na zaštićeno područje rijeke Tare.

“U strateškim dokumentima Crne Gore taj dio nije energetski tretiran niti u poslovnim planovima EPCG. Ministarstvo energetike i rudarstva neće se baviti hipotetičkim situacijama, već relevantnim pokazateljima i dokumentima te važećim zakonodavstvom Crne Gore koje zabranjuje gradnju na tom području.

Što se tiče procjena utjecaja na okoliš, postoji nadležno ministarstvo čiji je resor ekologija”, stoji u odgovoru tog ministarstva. Dodik je prošli tjedan na sastanku s predsjednikom crnogorske Skupštine Andrijom Mandićem pozvao Crnu Goru da se uključi u projekt izgradnje hidroelektrane Buk Bijela. Navodi se da je “ukoliko bude nastojanja da se Crna Gora vrati u taj projekt, predsjednik Milorad Dodik izrazio spremnost da to prihvati”.

U travnju 2004. Vlada Crne Gore, čiji je predsjednik bio Milo Đukanović, dala je načelnu suglasnost za izgradnju HE “Buk Bijela” s Republikom Srpskom. Tada je bila predviđena visoka brana, a njena akumulacija bi došla do ušća rijeke Tare u Pivu na crnogorskom području.

Komentirajte prvi

New Report

Close