Crna Gora od cestarine dosad uprihodila 8,75 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Prioritetnom dionicom autoceste od otvorenja je prošlo 2,16 milijuna vozila.

Prioritetnom dionicom autoceste od otvorenja je prošlo 2,16 milijuna vozila, a od naplate cestarine u tom je razdoblju uprihodovano gotovo 8,75 milijuna eura, priopćeno je iz Monteputa.

“Od otvaranja autoceste i početka naplate cestarine, odnosno od 21. srpnja prošle godine do utorka, autocestom je prošlo gotovo 2,16 milijuna vozila, a rekordan broj prolazaka vozila ostvaren je 7. kolovoza prošle godine., kada je cestom prošlo 14,33 tisuće vozila”, navodi se u priopćenju.

Elektronska naplata
Iz kompanije su podsjetili da se danas navršava godina dana od puštanja u saobraćaj prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa, te 18 godina od rada tunela Sozina sa pristupnim cestama.

“I jedan i drugi objekt, kao dijelovi jedinstvenog autoputa kojem težimo, u svom vremenskom okviru predstavljaju značajne objekte putne infrastrukture od posebnog značaja za Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Monteput je, kako su kazali, proveo sve aktivnosti na kadrovskom i tehničkom osposobljavanju za obavljanje poslova iz djelokruga naše nadležnosti profesionalno, na najbolji mogući način. “Cilj nam je u narednom razdoblju povećati broj korisnika elektroničke naplate cestarine, koja trenutno ima udio od 15 posto ukupne naplate cestarine, a vidimo prostor za značajno povećanje tog postotka.

Trenutno smo u fazi unaprjeđenja sustava naplate cestarine, proširenja naplatnog centra Mateševo, odnosno stvaranja potrebnih uvjeta da budemo spremni za početak promicanja korištenja ENP-a”, poručili su iz Monteputa. Cijena Tag uređaja, kako se navodi, iznosi 20 eura, dok je minimalna uplata na korisnički račun 50 eura za fizičke osobe, odnosno 112,5 eura za tvrtke, te na taj način korisnici ostvaruju deset posto popusta na cijenu cestarine.

Obustave prometa
“Za godinu je na autocesti evidentirano ukupno 50 prometnih nesreća. Nije bilo smrtno stradalih osoba, a ukupno je bilo 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Ukupno je 13 osoba zadobilo lakše, a dvije teže ozljede. U 38 prometnih nesreća zabilježena je samo materijalna šteta”, rekli su iz Monteputa.

Obustave prometa provodile su se nakon težih događaja koji zahtijevaju očevid, a bilo je 14 slučajeva obustave prometa, koje su u prosjeku trajale oko sat i pol.

Komentirajte prvi

New Report

Close