Crna Gora: Novogradnja gotovo dvostruko skuplja nego 2020.

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2024. u 05:11
Foto: Shutterstock

Statističari su rekli da je prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Podgorici bila 1,86 tisuća eura, u primorju 1,77 tisuća eura, u središnjem 915, a u sjevernom 1,09 tisuća eura.

Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu iznosila je 1,79 tisuća eura, pokazali su podaci Monstata. Pogleda li se šira slika, možemo vidjeti koliko snažno rastu cijene u posljednje četiri godine.

Tako je, u manje od četiri godine prosječna cijena kvadrata u Crnoj Gori gotovo udvostručena. Naime, još u prvom tromjesečju 2020. godine, prosječne cijene novogradnje su bile ispod 1.000 eura.

Statističari su rekli da je prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Podgorici bila 1,86 tisuća eura, u primorju 1,77 tisuća eura, u središnjem 915, a u sjevernom 1,09 tisuća eura, prenosi agencija Mina-business.

Prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri ovisi o udjelu stanova koji pripadaju kategoriji zajedničke stambene izgradnje.

“Ako je udio ovih stanova veći, prosječna cijena stana u novogradnji bit će znatno niža, odnosno ako je udio manji, prosječna cijena će biti viša”, navodi se u priopćenju. Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji poduzeća u četvrtom kvartalu iznosila je gotovo 1,8 tisuća eura, dok je u kategoriji solidarne stanogradnje iznosila 589 eura.

Iz Monstata su objasnili da u obračun prosječne cijene kvadrata stana u novogradnji ulaze samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor. uzeti u obzir.

Predmet promatranja ovog istraživanja nisu stanovi starog stambenog fonda, niti druge vrste nekretnina – poslovne zgrade, zemljište i sl. Istraživanje ne odražava ponudu i potražnju novih stanova na tržištu, već cijene izračunate na temelju sklopljenih kupoprodajnih ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close