Crna Gora nije odustala od potrage za plinom u moru

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2024. u 06:33
Foto: Shutterstock

Glavna korist od istraživanja crnogorskog podmorja jesu značajna saznanja o geološkom potencijalu istraženih blokova.

Crna Gora ima potencijal za razvoj novih projekata u sektoru plina, pa je planirano da do kraja godine bude raspisan javni poziv za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Kako je rekao, s kolegama iz Uprave za ugljikovodike aktivno rade na tom pozivu. Odgovarajući na pitanje hoćemo li ikada vidjeti koristi od istraživanja i eksploatacije nafte, odn. hoćemo li ikada imati značajniji prihod od nafte ili je to kraj priče, podsjetio je Mujović u razgovoru za Dan da su koncesionari Eni i Novatek u šest godina istraživanja u ovaj projekt utrošili gotovo 153 milijuna eura, uključujući i bušenje prve istražne bušotine, dok je tvrtka Energean, koja je radila istraživanja na dva manja bloka (338 km2), potrošila oko 7,5 milijuna eura.

– Crna Gora nije imala ni eura troškova tijekom ovih istraživanja, dok je u istom razdoblju prihodovala od naknade za prostor, te je po tom osnovu u razdoblju 2016. – 2022. gotovo 2,9 milijuna eura (2.840.644 eura). slio u državni proračun.- izjavio je.

No, kako je kazao, glavna korist od istraživanja crnogorskog podmorja jesu značajna saznanja o geološkom potencijalu istraženih blokova, koja se mjere terabajtima podataka koje posjeduje Crna Gora i koja će biti okosnica daljnjih istraživanja u budućnosti..

– Imajući u vidu da susjedne zemlje (Hrvatska, Italija, Albanija) na svom teritoriju imaju više od 1.000 bušotina i desetljećima eksploatiraju naftu i plin, smatramo da i Crna Gora ima potencijala u ovoj oblasti. Uzmemo li u obzir europski trend zelene tranzicije, vjerujemo da imamo potencijal za razvoj novih projekata u području istraživanja plina.

U tom smislu, tijekom ove godine planirano je i raspisivanje javnog poziva za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje, na čemu aktivno radimo s kolegama iz Uprave za ugljikovodike.– naglasio je Mujović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close