Crna Gora mora uvesti struju vrijednu 160 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2024. u 05:44
Foto: Shutterstock

Državna elektroprivreda Crne Gore (EPCG), operater TE “Pljevlja”, započela je ovu rekonstrukciju kako bi se postrojenje uskladilo s europskim emisijskim standardima, ali i kako bi mu se produžio vijek trajanja.

Termoelektrana na ugljen “Pljevlja” će 2025. godine biti zatvorena na devet mjeseci zbog sanacije okoliša, zbog čega će Crna Gora uvoziti velike količine struje. Vrijednost tog uvoza u narednoj godini bit će 160 milijuna eura, rekao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Državna elektroprivreda Crne Gore (EPCG), operater TE “Pljevlja”, započela je ovu rekonstrukciju kako bi se postrojenje uskladilo s europskim emisijskim standardima, ali i kako bi mu se produžio vijek trajanja.

No, s obzirom na to da elektrana snage 225 MW čini 40 posto ukupne proizvodnje električne energije u zemlji, njeno gašenje zahtijevat će značajan uvoz, piše Balkan Green Energy News.

EPCG je službeno pokrenula projekt rekonstrukcije u travnju 2022. godine, kada je najavljeno da će trajati oko dvije i pol godine.

Ministar Saša Mujović sada je na tribini o zagađenju zraka u Bijelom Polju rekao da EPCG još nije nabavila struju za 2025. godinu, kada će biti rekonstruirana Termoelektrana Pljevlja, prenose Vijesti.

EPCG je prošle godine ostvarila dobit od 80 milijuna eura, Crna Gora inače proizvodi dovoljno struje za domaću potrošnju, a viškove često izvozi.

Prodaja u inozemstvo ovisi o vodostaju, s obzirom da se više od 50 posto električne energije proizvodi u hidroelektranama.

Posljednjih godina zemlja je izvezla nekoliko posto svoje proizvodnje. EPCG je ranije najavila da planira iskoristiti 2024. godinu za pripremu za zaustavljanje rada Termoelektrane Pljevlja.

Podsjećamo, Elektroprivreda Crne Gore je lani ostvarila 80 milijuna eura dobiti. Crna Gora obično proizvodi dovoljno električne energije za domaću potrošnju, a viškove često izvozi.

Prodaja u inozemstvo ovisi o vodostajima, s obzirom da se više od 50% električne energije proizvodi u hidroelektranama. Posljednjih godina zemlja je izvezla nekoliko postotaka svoje proizvodnje struje.

Komentirajte prvi

New Report

Close