’Crna Gora mora tražiti više novca za koncesiju za zračne luke’

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Zrakoplovni analitičar Alen Šćuric kaže da bi se koncesija mogla riješiti reaktiviranjem natječaja iz 2019.

Crna Gora mora promijeniti koncesijske uvjete i tražiti više novca za koncesiju zračne luke ako odluči pregovarati s četiri finalista koji su izabrani na natječaju raspisanom prije pandemije koronavirusa, rekao je zrakoplovni analitičar Alen Šćuric.

Kazao je da su Aerodromi Crne Gore u 2019. godini, kada je raspisan natječaj, očekivali 100 milijuna eura od koncesije, uz 150 milijuna eura ulaganja u zračne luke Podgorica i Tivat.

“Međutim, danas 100 milijuna eura vrijedi daleko manje nego 2019. godine. Dakle, ako Crna Gora odluči pregovarati samo s četiri finalista, morala bi promijeniti uvjete i tražiti više novca”, rekao je Šćuric u kolumni na portalu Zamaaero, prenosi Mina-business.

Kako izvući više?
Kazao je da postoji mogućnost da se pitanje koncesija za crnogorske zračne luke pokuša riješiti reaktiviranjem natječaja koji je raspisan 2019. godine i da se pregovara s finalistima.

“Upitno je bi li ponovno pokretanje natječaja bilo dobro rješenje ili bi za Crnu Goru bilo bolje raspisati novi na koji bi se javili novi zainteresirani, pa bi se iz koncesije moglo više izvući”, rekao je Šćuric.

Podsjetio je da je Crna Gora prije pandemije koronavirusa odlučila provesti proceduru dodjele koncesije za korištenje zračne luke, koja je stigla do drugog kruga u kojem su odabrana četiri finalista, među kojima su Incheon International Airport Corporation iz Seula, GMR Airports Limited iz Delhija, contortion TAV Havanlimanlari Holding i Airport de Paris International (ADPI), te Corporation America Airports AS.

Najbolji izbor su Francuzi

ADPI upravlja zračnim lukama u Parizu – CDG, Orly i Bourget, a upravlja velikim brojem zračnih luka, pogotovo u Europi, a ima tri u regiji.

Konzorcij TAV-a i ADPI-ja je izuzetno jak i ima koncesije na nekoliko zračnih luka u Turskoj, Gruziji, Kazahstanu, Latviji, Saudijskoj Arabiji i Tunisu, kao i u Skoplju, Ohridu i Zagrebu, kada je riječ o regiji.

“ADPI jedini upravlja zračnim lukama u Parizu – CDG, Orly i Bourget. To je ogromna korporacija koja zaista upravlja velikim brojem zračnih luka, pogotovo u Europi, a ima tri u regiji. Iskreno, najbolji izbor za Crnu Goru”, kazao je Šćurić i dodao da ADPI posjeduje 46,1 posto TAV-a.

Rekao je da je GMR Airports megakorporacija koja upravlja zračnim lukama u Indiji, kao i zračnom lukom Mactan Cebu na Filipinima, a gradi novu u Heraklionu u Grčkoj. GMR djelomično upravlja zračnim lukama u Čileu i Ammanu.

“Uostalom, taj indijski stručnjak ne može biti dobra opcija za Crnu Goru, jer nema iskustva u Europi. Štoviše, ADP, koji je i sam finalist za koncesiju, posjeduje 49 posto GMR Airportsa”, objasnio je Šćuric.

Corporation America koncesionar je čak 52 zračne luke u šest saveznih država koje su prošle godine imale 81,1 milijun putnika. Korporacija ima zračne luke u Argentini, Brazilu, Urugvaju, Armeniji, Ekvadoru i Italiji, te samo dvije u Europi – u Pisi i Firenci.

Iskustvo koncesionara
“Kako su specijalisti za Latinsku Ameriku, ne bi bili dobar izbor za Crnu Goru”, rekao je Šćurić. On vjeruje da je zračna luka Incheon iz Seula uistinu izvrstan izbor.

“Incheon djelomično upravlja ili ima interese u zračnim lukama u Iraku, Kuvajtu i Indoneziji. No, osim izvrsnog upravljanja Incheon ima vrlo malo iskustva u upravljanju drugim zračnim lukama diljem svijeta”, rekao je Šćuric. 

Komentirajte prvi

New Report

Close