Crna Gora mora platiti 15 milijuna eura da vrati ‘Čarlija’

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2022. u 06:59
Foto: MONTENEGRO AIRLINES

Ispostavilo se da u mjesec i pol taj resor nije uradio ništa konkretno da riješi problem koji će državu koštati najmanje 15 milijuna eura.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) Crne Gore još nije dobilo procjene brazilske BNDS banke o stanju aviona Embraer 195, kodnog imena “Čarli”, i iznosu novca koji treba uložiti da bi se on vratio u plovidbeno stanje, ali ni koliko će država platiti ako bi ga otkupila, rečeno je Pobjedi u resoru Ervina Ibrahimovića. Pobjeda je pitala MKI što su poduzeli po pitanju rješavanja vlasništva nad avionom nakon sastanaka koje su u rujnu imali s predstavnicima vlade Brazila, te je li im dostavljena procjena stanja zrakoplova i koliki su mogući troškovi za državu. Ispostavilo se da u mjesec i pol taj resor nije uradio ništa konkretno da riješi problem koji će državu koštati najmanje 15 milijuna eura.

Koliko je situacija s “Čarlijem” ozbiljna, govori to što su brazilske vlasti u rujnu u Podgoricu poslale službenika ministarstva ekonomije da s predstavnicima crnogorske vlade razgovara o vlasništvu nad avionom i obvezama Crne Gore. On je s tri službenika kompanije Embraer, boravio u Podgorici kako bi se uvjerio u loše stanje “Čarlija”. Predstavnici Ministarstva financija i MKI tada su brazilsku delegaciju uvjeravali da je Crna Gora odgovoran dužnik, te da će izvršiti sve obaveze iz ugovora o zakupu aviona.

”Čarli” je posljednje dvije godine parkiran u Podgorici, nije tehnički je neispravan i ne može letjeti. U floti Montenegro Airlinesa (MA) avion je od 2010., kada je uzet na leasing kod brazilske banke BNDS. MA platio je 39 milijuna eura, ali je ostao dužan četiri rate od po 1,7 milijuna dolara. Crna Gora je 2010. izdala BNDS-u jamstvo za kupnju aviona, prema kojoj se obavezala da im, u slučaju kršenja ugovora, isporuči avion u ispravnom stanju. Da bi se on vratio BNDS-u, mora biti tehnički ispravan za plovidbu, što prema procjenama stručnjaka za zrakoplovstvo, državu neće koštati manje od 15 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close