Crna Gora mora osigurati skladištenje rezervi nafte i derivata

Autor: Poslovni dnevnik , 24. lipanj 2022. u 07:00
Održavanje minimalnih rezervi nafte i derivata mora se riješiti do kraja godine/B. Ščitar/PIXSELL

Država bi svoja skladišta mogla “posuditi” naftašima.

Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore razmatra mogućnost rekonstrukcije skladišnih kapaciteta u državnom vlasništvu, na terminalu u Baru, koji bi ustupili za skladištenje obaveznih rezervi naftnih derivata kompanijama koje nemaju vlastita skladišta, priopćeno je iz resora ministra Ervina Ibrahimovića, javlja portal cdm.me.

Kako bi se plan sproveo u djelo, iz Ministarstva pojašnjavaju da se osniva stručni tim koji će procijeniti koliko bi iznosili troškovi rekonstrukcije.

U Ministarstvu napominju da se Crna Gora, kao članica Energetske zajednice, obavezala odlukom Ministarskog savjeta Energetske zajednice iz listopada 2012. godine da će najkasnije 1. siječnja 2023. godine primijeniti Direktivu Vijeća Europske unije kojom se uređuje pitanje održavanja minimalnih rezervi sirove nafte i naftnih derivata i uspostava neophodnih postupaka za rješavanje poremećaja u opskrbi naftom i/ili naftnim derivatima.

“Način formiranja i upravljanja strateškim rezervama naftnih derivata bit će definiran u skladu sa Zakonom o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju, u skladu s Direktivom 2009/119/EZ od 14. rujna 2009. o obavezi država članica da održavaju minimalne rezerve sirove nafte i/ili naftnih derivata, čije donošenje upravo traje. Planirano je da zakon bude pripremljen u trećem kvartalu ove godine”, navode u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Novim nacrtom zakona predviđeno je da se primijeni industrijski model osiguranja i čuvanja potrebnih rezervi naftnih derivata od naftnih kompanija koje svojim uvozom prelaze propisani prag (threshold).

Samo jedna od naftnih kompanija, s tržišnim udjelom od oko 80 posto, ima mogućnost skladištenja dijela predviđene količine obaveznih rezervi naftnih derivata u Crnoj Gori, u svojim raspoloživim rezervoarima.

Također, predviđeno je da se naftnim kompanijama, koje imaju obavezu skladištenja obaveznih rezervi naftnih derivata, a ne posjeduju kapacitete za skladištenje, omogući da svoju obavezu ispune čuvanjem propisanih količina izvan Crne Gore, pri čemu minimalno jedna trećina propisanih rezervi mora postojati u fizičkom obliku, dok dvije trećine svoje obaveze mogu predvidjeti tiket modelom.

Tiket predstavlja obaveznu rezervu u nematerijalnom obliku, odnosno ugovor o pravu ali ne i obavezu na kupnju naftnih derivata po unaprijed utvrđenim kriterijima.

Komentirajte prvi

New Report

Close