Crna Gora među zemljama s najvećim rastom prihoda od turizma

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2024. u 05:44
Dobri rezultati crnogorskog turizma prepoznati su i u trećem tromjesečnom izvještaju UNWTO-a/Shutterstock

Crna Gora u kvartalnim izvještajima UNWTO među onima koje su 2023. ostvarile najbolje rezultate.

Prema kvartalnim izvješćima Svjetske turističke organizacije UN-a (UNWTO), Crna Gora je u skupini zemalja koje su ove godine ostvarile najbolje rezultate u turizmu.

U drugom tromjesečnom izvještaju UNWTO-a za prošlu godinu ističe se da je Crna Gora ostvarila značajan porast broja turista u odnosu na prethodne godine, te da prednjači u odnosu na brojne druge destinacije po ostvarenim rezultatima u turizmu.

Oporavak sektora
Prema ovom izvješću, tijekom šest mjeseci lanjske godine ostvarena putovanja na globalnoj razini bila su na razini od 84% u odnosu na 2019. godinu, a tek je nekoliko zemalja ostvarilo rast u odnosu na 2019. godinu.

Drugi u Europi

rema posljednjem kvartalnom izvještaju ETC-a, Crna Gora je na drugom mjestu u Europi po rastu broja turista u odnosu na 2019.

S povećanjem dolazaka stranih gostiju od 14 posto u odnosu na 2019. godinu, Crna Gora se našla u skupini zemalja koje su zabilježile najveći rast broja turista.

– Prema dostupnim podacima, nekoliko destinacija zabilježilo je značajne stope rasta u usporedbi s 2019. – Tanzanija (+19%), Dominikanska Republika, Honduras i Srbija (sve +17%) također su zabilježile rast od siječnja do srpnja, kao i Maroko (+15%), Crna Gora (+14%), Island (+13%), Gvatemala (+12%), Portugal (+11%), Ujedinjeni Arapski Emirati i Francuska Polinezija (obje +10%) – navodi se u izvješću.

Dobri rezultati crnogorskog turizma prepoznati su i u trećem tromjesečnom izvještaju UNWTO-a, u kojem se Crna Gora izdvaja kao jedna od zemalja s najvećim rastom prihoda od turizma u prva tri kvartala tekuće godine u odnosu na 2019.

Prema ovom izvješću, uočen je trend oporavka turizma na globalnoj razini, te se navodi da je tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine realizirano 87% putovanja iz 2019. godine.

– Procjenjuje se da je 975 milijuna turista putovalo u inozemstvo između siječnja i rujna 2023., što je 38% u usporedbi s istim mjesecima 2022. i 13% manje nego 2019. Europa je primila 550 milijuna tih putnika, što je 56 posto ukupnog svjetskog broja – stoji u izvješću.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković Marković rekla je da je NTO izuzetno zadovoljna ocjenom rezultata crnogorskog turizma.

14

posto porastao je broj turista u Crnoj Gori u odnosu na 2019.

– Činjenica da se Crna Gora u kvartalnim izvještajima UNWTO ističe kao jedna od zemalja koje su ove godine ostvarile najbolje rezultate u turizmu još je jedna potvrda da naša strategija privlačenja gostiju daje dobre rezultate.

Vjerujemo da su intenzivne promotivne aktivnosti NTO Crne Gore, koje su od početka godine obuhvatile ukupno 33 države, između ostalog zaslužne za jačanje pozicije naše destinacije na globalnoj mapi. Sigurni smo da će planirane aktivnosti vezane uz diverzifikaciju turističkog tržišta i promociju kroz digitalne i tradicionalne kanale unaprijediti razvoj turizma iu budućnosti – rekla je Tripković Marković.

Prihod po sobi
Ona je podsjetila da je značaj aktivnosti NTO Crne Gore prepoznala i Europska komisija za putovanja, koja je u svom drugom i trećem kvartalnom izvještaju navela da su aktivnosti NTO Crne Gore zaslužne za pozicioniranje Crne Gore kao jedne od europskih zemalja s najbolje rezultate u turizmu tijekom 2023.

– Prema posljednjem kvartalnom izvještaju ETC-a, Crna Gora je na drugom mjestu u Europi po rastu broja turista u odnosu na 2019. godinu. Vodeća europska institucija za turizam, osim toga, navodi da je Crna Gora na prvom mjestu po rastu ostvarenog prihoda po sobi.

O dobrom pozicioniranju Crne Gore na mapi europskih destinacija najbolje govori podatak da je naša zemlja, prema mjesečnim izvještajima ETC-a, više od godinu dana u TOP 10 najbolje ocijenjenih destinacija od strane posjetitelja – zaključila je Tripković Marković.

Komentirajte prvi

New Report

Close