Kupuju šest trajekata vrijednih osam milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2023. u 06:41
Foto: Shutterstock

Čini se da je postignut dogovor između vlasnika Pomorskog prometa Duška i Dejana Bana i Vlade.

Uprava za pomorstvo jučer je objavila natječaj, prvi put otvoreni postupak, vrijedan 8,1 milijun eura s PDV-om, za nabavu šest trajekata i rezervnih dijelova. Sudeći po tehničkoj specifikaciji i broju traženih brodova, čini se da je postignut dogovor između vlasnika Pomorskog prometa Duška i Dejana Bana i Vlade, odnosno Morskog dobra.

Detalji ponude
Uobičajeni rok za dostavu ponuda skraćen je na 15 dana, pa se mogu dostaviti do 15. lipnja. Morsko dobro to objašnjava turističkom sezonom koja je pred vratima.

– S obzirom na to da je ljetna turistička sezona na pragu i da je broj vozila koja koriste ovu trajektnu liniju u stalnom porastu, a s obzirom da najam jednog trajekta istječe početkom lipnja, kapaciteti postojećih trajekata bit će smanjeni. uskoro neće biti dovoljni za nesmetan rad prometa.

Kako bi se osigurao kontinuiran i nesmetan prijevoz vozila i putnika na relaciji Kamenari – Lepetane u ljetnoj turističkoj sezoni, potrebno je osigurati dodatne trajekte odgovarajućeg kapaciteta – stoji u javnom pozivu uz napomenu da skraćivanje roka, imajući u vidu elektronički sustav nabave, neće značajno utjecati na tržište ponuditelja.

Prema uvjetima natječaja, ponuđač bi trebao isporučiti pet trajekata najkasnije do 15. srpnja, dok je rok za šesti trajekt i rezervne dijelove ožujak sljedeće godine. Novac će biti isplaćen ponuđaču nakon isporuke brodova.

Natječaj je podijeljen u sedam lotova, pa je najskuplji trajekt koji traže vrijedan 2,8 milijuna eura, a najjeftiniji 110 tisuća eura. Ostatak će stajati 140.000, 150.000, 900.000 i 1,7 milijuna eura, a rezervni dijelovi i prateća oprema za trajekte 910.600 eura.

2,8

milijuna eura vrijedan je najskuplji trajekt koji je predmet ovog natječaja

Model plaćanja
Kako stoji u javnom pozivu, natječaj predviđa mogućnost dodjele više lotova istom ponuditelju, pri čemu bi se ugovor mogao sklopiti za svaki lot pojedinačno ili “objedinjavanjem više ili svih lotova predmetne nabave”. Prema neslužbenim informacijama Pobjede, isplata bi bila u dvije rate.

Naime, Morsko dobro bi dobavljaču odmah po sklapanju ugovora isplatilo 4,5 milijuna eura, a ostatak nakon rebalansa proračun Vozila i putnike trenutno prevoze trajekti “Vasilije”, “Trideseti kolovoz” i “Igalo”, a prošlog tjedna ovo državno poduzeće kupilo je trajekt od grčke kompanije Karaiskakis Shipping Company za 3,2 milijuna bez PDV-a, kapaciteta od 90 vozila, koja bi trebala biti isporučena najkasnije do ponedjeljka.

U veljači je Morsko dobro odlukom Vlade preuzelo organizaciju i održavanje trajektnog prijevoza putnika i vozila na liniji Kamenari – Lepetane od tvrtke Pomorski saobraćaj. Do svibnja su prometovala samo dva trajekta ukupnog kapaciteta 60 vozila, što je uzrokovalo kolone i gužve na Jadranskoj magistrali.

Morsko dobro je 4. svibnja zakupilo skelu “Igalo” u vlasništvu Pomorskog saobraćaja, nakon čega je počela naplata. Za 53 godine star trajekt Prizna, preimenovan u Trideseti kolovoz, početkom ožujka plaćeno je 569.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close