Crna Gora ide u izdanje državnih zapisa do 50 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 27. studeni 2023. u 06:25
Foto: Shutterstock

Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila Informaciju o izdavanju državnih zapisa.

Vlada Crne Gore emitirat će državne zapise u iznosu do 50 milijuna eura kako bi se osigurala nedostajuća sredstva za financiranje proračuna za ovu godinu i stvorila fiskalna pričuva.

Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila Informaciju o izdavanju državnih zapisa.

“Vlada je zadužila Ministarstvo financija da do kraja 2023. provede sve potrebne aktivnosti vezane uz izdavanje ili izdanja državnih obveznica u iznosu do 50 milijuna eura”, navodi se u priopćenju.

Na sjednici je usvojena i informacija o potrebi osiguranja sredstava za projekt generalnog remonta željezničke pruge, sanacije čeličnih mostova i tunela, te za modernizaciju spremišta i radionica.

“Vlada je suglasna da se nedostajuća sredstva od osam milijuna eura, potrebna za realizaciju projekta, osiguraju iz dodatnog kreditnog aranžmana ili iz državnog proračuna”, navodi se u priopćenju. Realizacija tog projekta predviđena je kreditnim aranžmanom s Europskom investicijskom bankom (EIB).

Javni dug Crne Gore, bez depozita, na kraju kolovoza ove godine iznosio je 4,05 milijardi eura ili 87,37 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Pokazali su to preliminarni podaci Ministarstva financija i socijalne skrbi. Ovo je prvi put da je dug države u nominalnom padu od osamostaljenja 2006. godine, pišu podgoričke Vijesti.

S obzirom na to da prema sadašnjim preliminarnim procjenama rast BDP-a iznosi oko 13 posto, što je iznad projicirane stope za 2021. godinu, a podaci za treće i četvrto tromjesečje tek dolaze, izvjesno je da će znatno bolji rezultat biti u smanjenju duga države, tvrde za Vijesti u Ministarstvu financija. Javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 4,4 milijarde eura, odnosno 105,15 posto BDP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close