Crna Gora i Sjeverna Makedonija zajednički apliciraju za ulazak u sustav PayPal

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2023. u 08:01
Foto: Shutterstock

Ministar Maraš je naveo da PayPal sugerira da dvije zemlje zajedno imaju veću šansu da postanu dio te mreže za online plaćanja.

Crna Gora i Sjeverna Makedonija zajednički će aplicirati za dio sustava za online plaćanja PayPal, saopšteno je danas na sjednici Vlade Crne Gore.

Ministar javne uprave Dukaj Maraš rekao je da dolazi važan posjet Skoplju, zbog čega je predložio prijedlog platforme za susret s tamošnjim ministrom.

Bolja pozicija
“Ovo je vrlo važan posjet, radi se o zaključivanju memoranduma dvaju ministarstava Crne Gore i Sjeverne Makedonije s ciljem digitalizacije i informacijske sigurnosti. Ideja je i da Crna Gora zajedno sa Sjevernom Makedonijom aplicira za PayPal, što je predložila sama kompanija”, rekao je.

Maraš je naveo da PayPal sugerira da dvije zemlje zajedno imaju veću šansu da postanu dio te mreže za online plaćanja, prenosi portal Investitor.

Crnoj Gori je trenutno omogućen PayPal transfer novca samo u jednom smjeru, odnosno prilikom plaćanja roba i usluga putem interneta. Primanje novca putem ove platforme još uvijek nije moguće, što predstavlja značajnu prepreku za sve one koji planiraju poslovati online.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je nedavno da je potrebno učiniti nekoliko koraka kako bi Crna Gora postala jedna od 75 zemalja koje trenutno imaju puni paket PayPal usluga.

Abazović je to izjavio nakon razgovora s potpredsjednikom PayPala Richardom Nashom o razvoju dodatnih usluga za građane i privredu u Crnoj Gori.

Abazović i Nash sastali su se u Davosu, u sklopu Svjetskog ekonomskog foruma. Usluga primanja novca putem PayPal računa još uvijek nije dostupna građanima Crne Gore, iako je ova svjetski poznata usluga online plaćanja prisutna u Crnoj Gori od lipnja 2014. godine. U Crnoj Gori je omogućena samo PayPal funkcija plaćanja. Zbog nemogućnosti primanja novca preko PayPal-a, građani Crne Gore imaju manje šanse da zarade na internetu.

Također, ta bi usluga omogućila lakše slanje novca iz inozemstva u Crnu Goru, a provizije bi bile manje. Investitorima bi mogućnost primanja novca putem PayPala otvorila vrata globalnog tržišta.

“Na listi čekanja za proširenje usluge nalazi se više od 70 zemalja koje su u istoj poziciji kao i Crna Gora. Naravno, proces uspostave pune suradnje ovisi i o spremnosti PayPala da financira infrastrukturu u zemljama na koje širi svoje usluge.

Zato je iskazana podrška čelnih ljudi PayPal-a u daljem širenju PayPal usluga, kao i vizije i strategije digitalne transformacije Crne Gore, kao i udruživanje i realizacija daljih aktivnosti Vlade sa privatnim sektorom, posebno u ovom dijelu, izuzetno važna.

Radi cjelokupne javnosti koja prati ovaj proces, želimo naglasiti da konačna odluka o pružanju PayPal usluga u punom kapacitetu ovisi o poslovnim odlukama i strategiji ove privatne tvrtke, njihovoj internoj listi prioriteta zemalja, kao i potrebnoj infrastrukturi i izdvajanju resursa za proširenje usluga, zbog čega u ovom trenutku ne možemo precizirati točan rok za proširenje usluga”, navode iz ministarstva.

Slaba prisutnost
Usluga slanja sredstava putem PayPal-a u Crnoj Gori se koristi u malom obujmu – samo 3,8% kartica od ukupnog broja kartica inicira transakcije putem PayPal-a.

Od 15,06 milijardi eura ukupno realiziranih platnih transakcija u platnom prometu Centralne banke u 2020. godini, vrijednost transakcija prema PayPal-u je samo 4,62 miliona eura, odnosno 0,03% vrijednosti ukupno ostvarenih platnih transakcija u Crnoj Gori u prethodnoj godini, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore koje je objavio portal Bankar.

Komentirajte prvi

New Report

Close