Crna Gora hitno treba riješiti reciklažu plastike!

Autor: Poslovni dnevnik , 14. travanj 2022. u 07:42
Plastika i drugi otpad morem vrlo često dopliva i do Dubrovnika/G. Jelavić/PIXSELL

89 posto otpada u moru dolazi iz kopna te da je potrebno pokrenuti izgradnju regionalnih deponija.

Crna Gora uz Albaniju najveći je zagađivač Jadranskog mora plastikom, rečeno je na radionici Upravljanje plastičnim otpadom – Borba protiv onečišćenja mora, u organizaciji Instrumenta tehničke pomoći i razmjene informacija Europske komisije-TAIEX i Općine Budva, na kojoj su sudjelovali su predstavnici javnih institucija, lokalne samouprave, javnih poduzeća i nevladinog (NVO) sektora za gospodarenje otpadom.

Kako prenosi EU info centar, ravnatelj Uprave za ekologiju Ministarstva ekologije, prostornog uređenja i urbanizma Dušan Bugarin rekao je da 89 posto otpada u moru dolazi iz kopna te da je potrebno pokrenuti izgradnju regionalnih deponija.

“Crnu Goru ove godine očekuje donošenje novog plana za gospodarenje otpadom i formiranje nadzornog tijela koje će nadzirati postupanje s otpadom u skladu s donesenim zakonskim propisima”, rekao je Bugarin.

Slađana Gvozdenović Nikolić iz Instituta za biologiju mora istaknula je zabrinjavajuće podatke o stupnju onečišćenja mikroplastikom, u istraživanju koje je Institut proveo u suradnji s kolegama iz Italije, Albanije i Hrvatske putem fondova EU.

S. Gvozdenović Nikolić istaknula je kako je potrebno preventivno djelovanje, uz kampanje podizanja svijesti o smanjenju plastičnog otpada, te da postoji potreba za učinkovitijom međuopćinskom i regionalnom suradnjom i čvršćim povezivanjem državnih i lokalnih institucija.

Ocijenila je da je nedostatak reciklaže i kvalitetne politike za stimulaciju reciklaže jedan od ključnih problema u Crnoj Gori.

Komentirajte prvi

New Report

Close