Crna Gora: Gotovo 80 posto tvrtki lani osnovali stranci

Autor: Poslovni dnevnik , 07. travanj 2023. u 06:13
Broj tvrtki čiji su osnivači stranci 7.070, a u više od polovine slučajeva riječ je o ruskim državljanima koji su u Crnoj Gori osnovali 3.830 tvrtki/Shutterstock

Iz UPC-a kažu da su djelatnosti novoosnovanih tvrtki inozemnih osnivača različite, a najviše njih, njih 873, što je oko 12 posto ukupnog broja, bavi se trgovinom na veliko ili malo.

Od ukupno 9,06 tisuća poduzeća koliko ih je prošle godine osnovano u Crnoj Gori, gotovo 80 posto njih osnovali su stranci s kapitalom od gotovo 30 milijuna eura, pokazuju podaci Uprave prihoda i carina (UPC).

Iz UPC-a su Vijestima kazali da je broj tvrtki čiji su osnivači stranci 7,07 tisuća, a u više od polovine slučajeva riječ je o ruskim državljanima koji su u Crnoj Gori osnovali 3,83 tisuće tvrtki.

Nakon njih, najbrojniji su državljani Turske koji su samo prošle godine osnovali 1,48 tisuća tvrtki. Daleko iza Rusije i Turske na popisu stranih osnivača poduzeća u Crnoj Gori su državljani Srbije koji su osnovali 275 poduzeća, a odmah slijede njemačke tvrtke s 247 i ukrajinske s 200 tvrtki.

Građani Bjelorusije su na petom mjestu sa 138 novoosnovanih tvrtki, dok su sljedeći na listi – Talijani, državljani Kosova i Metohije, Britanci i državljani BiH – u prošloj godini otvorili manje od 100 tvrtki u Crnoj Gori.

Iz UPC-a kažu da su djelatnosti novoosnovanih tvrtki inozemnih osnivača različite, a najviše njih, njih 873, što je oko 12 posto ukupnog broja, bavi se trgovinom na veliko ili malo.

Njih oko devet posto registrirano je za djelatnost računalnog programiranja, dok je 510 tvrtki registrirano kao restoran ili drugi ugostiteljski objekt. Zatim slijede tvrtke koje se bave konzultantskim uslugama, kojih je 473 osnovano, dok se 438 tvrtki bavi izgradnjom objekata.

U Središnjem registru poslovnih subjekata upisano je između 200 i 300 novih tvrtki iz sljedećih djelatnosti: reklamne agencije, frizerski i kozmetički saloni, najam nekretnina, konzultantske usluge u području informatike, usluge obrade podataka i aplikacija te djelatnosti dizajna. – navode iz UPC-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close