Crna Gora dobiva Poreznu policiju koja će istraživati i porijeklo imovine

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2022. u 07:01
Foto: Shutterstock

Ministarstvo financija i Uprava prihoda i carina žele porezne policajce za otkrivanje kaznenih djela povezanih s potpunim ili djelimičnim izbjegavanjem plaćanja poreza.

Priče o osnivanju Porezne policije u Crnoj Gori traju godinama, ali ako je suditi prema stavovima prvih ljudi Ministarstva financija i Uprave prihoda i carina konačno bi se mogla i osnovati. U jednom trenutku je čak i izabran čelnik, ali je ubrzo nakon toga Porezna policija ukinuta, piše Dan.

Iz Ministarstva financija, kojeg vodi Aleksandar Damjanović, rekli su da se zalažu za uvođenje instituta porezne policije koja bi imala ovlasti za poduzimanje mjere radi otkrivanja kaznenih djela koja kao moguću posledicu imaju potpuno ili djelimično izbjegavanje plaćanja poreza.

Nove odore i značke

“Preduvjeti za osnivanje Porezne policije su izmjena zakonske regulative, jačanje kadrovskih kapaciteta poreznog tijela, osposobljenost poreznih službenika, odnosno organiziranje obuke za porezne policajce. Također, potrebno je propisati obvezu nošenja odore, službene iskaznice i značke za poreznog policajca”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Potrebno je i obaviti sistematizaciju radnih mjesta za poreznu policiju u Upravi prihoda i carina i organizirati obuku inspektora za obavljanje poslova Porezne policije.

Iz Uprave prihoda i carina, na čijem čelu je Rade Milošević, rekli su da su s Ministarstvom financija razgovarali o osnivanju Porezne policije.

Suradnja s tužiteljem

“Porezna policija već je postojala kao Sektor u sklopu sistematizacije Porezne uprave, ali njene nadležnosti nisu propisane Zakonom o poreznoj administraciji, kojim su uređena prava i obveze poreznog tijela, niti Zakonom o kaznenom postupku, kojim su utvrđene ovlasti policije, što je bila osnovna zakonska prepreka za rad tog Sektora”, objašnjavaju iz Uprave.

Istaknuli su i da kada bude usvojen Zakon o porijeklu imovine, Porezna policija bi se bavila i istragama o tome.

Uloga Porezne policije bila bi otkrivanje i sprečavanje kaznenih djela protiv platnog prometa i utaje poreza.

Ako postoje sumnja u porezno kazneno djelo Porezna policija bi bila dužna o tome obavijestiti državnog tužitelja i zatim poduzeti potrebne mjere u skladu sa zakonom kojim se uređuje kazneni postupak.

Komentirajte prvi

New Report

Close