Crna Gora dobila spor s Deripaskom, ali i bitku s inflacijom – pomogli i privrednici

Autor: Poslovni dnevnik , 31. svibanj 2023. u 07:00
Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore/PD

O privatizaciji Kombinata aluminija i Rudnika boksita presuđivao je Vrhovni sud Švedske.

Vrhovni sud Švedske, prethodnih dana, odbio je zahtjev Olega Deripaske oko privatizacije Kombinata aluminija i Rudnika boksita i presudio da Crna Gora od tog posla treba dobiti nadoknadu štete.

Crnogorski ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je u emisiji Link da je Deripaska pokušao sve da izbjegne plaćanje troškova, ali će ih Crna Gora, naveo je, ipak naplatiti.

“Prva svota bila je oko 1,5 milijuna eura plus dodatni troškovi”, kazao je Đurović i naveo da će država sada raditi sve kako bi naplatila te troškove. “Ali najvažnije je da je na tu priču stavljena točka i da je Crna Gora pobjednik”, kazao je Đurović.

Kretanje cijena
Đurović je u emisiji kazao i da je akcija “Stop inflaciji” dala odlične rezultate, dodavši da će država u sljedećem razdoblju osluškivati kretanje cijena i po potrebi reagirati u smjeru zaštite potrošača. Akcija “Stop inflaciji”, prema ranijim je najavama oročena od kraja svibnja. Na pitanje hoće li se nastaviti, ministar Đurović je u emisiji Link na Radiju Crne Gore kazao: “Cijene su sada stabilne, kupci zadovoljni, osluškivat ćemo kretanje cijena i reagirati i mimo toga ako dođe do naglog poskupljenja u smjeru zaštite potrošača”. Učinke akcije Đurović smatra fantastičnim. Istaknuo je da pad inflacije i cijena bilježe samo Crna Gora i Belgija dok su, kako je kazao, u svim drugim zemljama EU i Americi i dalje u fazi rasta.

Ministar je zahvalio gospodarstvenicima na doprinosu da Crna Gora zaustavi inflaciju. “Ulje je bilo više od 2 eura, jaja 2,4 eura, pelene blizu 16 eura, deterdžent skoro 4 eura. Sada je ulje na 1,29 eura, jaja koštaju 1,9 ili čak 1,67 eura, pelene su sada ispod 10 eura, deterdžent od 2,5 eura”, kazao je Đurović i dodao da je siguran da građani osjećaju učinke akcije “Stop inflaciji”. Ministar je pozvao građane koji se griju na pelet da do kraja srpnja iskoriste akciju i osiguraju ogrjev za narednu zimu.

“Akcija je pokrenula i pad cijena skoro svih proizvoda. Mislim da smo sada napovoljniji u regiji”, kazao je Đurović dodavši da su se akciji “Stop inflaciji” priključile i osuguravajuće kuće s popustima od 20 do 25%. Govoreći o problemu odlaska gimnazijalaca na Olimpijadu znanja iz fizike u Tokio, ministar Đurović kazao je da je problem riješen, ali je pozvao na razumijevanje “jer je državni aparat spor”.

“Općenito malo djece vodimo na olimpijade i svaki takav pokušaj mora imati podršku države i gospodarstva. Sustav javnih nabava takav je kakav jest, dosta zahtjevan i trom i iziskuje i vrijeme i procedure. Razumijem i ministarstvo i zašto se došlo do ove situacije”, kazao je ministar i zahvalio privrednicima koji su se ponudili da pomognu da učenici otputuju za Tokio, a dio sredstava, najavio je, dat će i Vlada.

Ponovivši očekivanja da će nadolazeća turistička sezona biti rekordna, Đurović je podvukao da su svi ekonomski parametri države stabilni, a da se rebalans radi zbog viška novca u budžetu. “Crna Gora je stabilna i na pravom putu da država bude potpuno ekonomski stabilna”, kazao je Đurović koji očekuje da će se početkom lipnja kompletirati i flota trajekata za liniju Kamenari – Lepetane.

Razumijevanje za radove
Na pitanja o radovima na putevima uoči sezone Đurović je kazao da se radovi ne mogu izvoditi na potezu od Kolašina do Mateševa tijekom zime.

“Pogriješili su oni koji su trebali isplanirati da se dionica radi usporedo s autocestom. Moramo pokazati razumijevanja i za ljude koji rade i kratkotrajno se žrtvovati za dugotrajnu dobrobit.

Moramo pokazati malo strpljenja, a to što je sezona krenula ranije sve nas treba radovati. Ne postoji država bez zastoja na putevima. Moramo shvatiti da, kada je toliki priljev turista, moramo biti spremni na zastoje i čekanja”, kazao je ministar Đurović. Naveo je i da će Vlada podržati svaki dogovor socijalnih partnera po pitanju radne nedjelje.

Komentirajte prvi

New Report

Close