Crna Gora dobila najveći Agrobudžet u povijesti, snažno rasle premije za junice

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2023. u 07:00
Foto: DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Caption:

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković najavio čak 42 posto veća izdvajanja nego lani, a svi proizvođači u govedarstvu, bez obzira na broj grla, imat će pravo na premiju.

Agrobudžet za 2023. godinu iznosit će 66 milijuna eura i najveći je u povijesti Crne Gore s rastom od 42% u odnosu na 2022. Najavio je to ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Vladimir Joković. “Ovaj Agrobudžet osigurat će adekvatno financiranje mjera agrarne politike za tržišnu cjenovnu politiku, politiku ruralnog razvoja, socijalne transfere pojedincima, kao i mjere u područjima sigurnosti hrane, veterine, fitosanitarnih poslova i ribarstva”, priopćio je Joković na predstavljanju Agrobudžeta za 2023.

Premije za mlijeko 17 centi

Objasnio je da je iz državnog proračuna namijenjeno 44,72 milijuna eura, iz donacija oko 11,5 milijuna, a iz kreditnih sredstava 9,8 milijuna eura. “Vodili smo računa o potrebama proizvođača, zatim o strategijskim ciljevima crnogorskog agrara, ali i poštovanju obaveza prema EU kad su u pitanju poglavlja 11, 12 i 13”, kazao je Joković prema čijim riječima Agrobudžet čine tri cjeline – podrška poljoprivredi i ruralnom razvoju, podrška ribarstvu i sredstva koja se opredjeljuju operativnim programima. “Za izravna plaćanja u stočarskoj proizvodnji namijenili smo 6,5 milijuna eura. Smanjili smo kriterij za premiju govedarstvu, tako da će se svi proizvođači, neovisno o broju grla, imati pravo prijati i dobiti premiju. Smanjen je kriterij za ovce i koze. Premija za krave i priplodne junice iznosi 85 eura, a za ovce i koze 10 eura po grlu”, precizirao je Joković. Usto, premije u svinjarstvu povećane su 20 posto – sa 100 na 120 eura, dok je premija za steone junice u čistoj rasi povećana sa 150 na 250 eura po grlu. U sektoru živinarstva kreirane su nove mjere koje se odnose na proizvodnju i stavljanje na tržište pilećeg mesa i jaja.

“Podržan je i razvoj visokoproduktivnog stočnog fonda, a u tu svrhu namijenili smo 950.000 eura za nabavu visokoproduktivnih steonih junica. Iznos podrške bit će 70%, ili do maksimalnih 1500 eura po grlu. Planirana je podrška za nabavu oko 640 grla”, rekao je Joković.

Premije za mlijeko ove godine iznosit će 17 centi, dok će premije za sir biti povećane 25%, s osam na deset centi. Za sektor pčelarstva osigurat će se 45% veća sredstva u odnosu na prethodnu godinu, koja će biti raspodijeljena kroz više mjera.

Problem s malinarima

Na pitanje hoće li Ministarstvo subvencionirati malinare koji su najavili protest ispred službi Ministrstva poljoprivrede u Bijelom Polju, Joković je odgovorio da je taj Vladin resor učinio sve u cilju rješavanja viškova malina, odnosno nekih 300 tona.

“Ministarstvo ni na koji način ne snosi odgovornost za cijenu koju su otkupljivači sami odredili kada su kupovali maline po 4,3 eura. Sad je cijena malina na burzi pala i oni ne mogu plasirati te proizvode. Ministarstvo nema mogućnosti niti sredstva učiniti nešto po tom pitanju”, objasnio je Joković. “Ne bježimo od toga da ih čujemo i vidimo što je moguće učiniti da se riješi ta situacija”, zaključio je Joković.

Komentirajte prvi

New Report

Close