U susjedstvu do kraja godine niže cijene za više od 100 proizvoda

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2023. u 06:28
Foto: Shutterstock

Ministarstvo gospodarskog razvoja i turizma pokrenulo je akciju u suradnji s predstavnicima trgovačkih lanaca, trgovina na malo i veliko, distributerima, kao i drugim zainteresiranim subjektima.

Akcija Stop inflaciji 100+ počela je jučer i trajat će do 31. prosinca, a građane će u marketima dočekati više od 100 proizvoda po sniženim cijenama.

Ministarstvo gospodarskog razvoja i turizma pokrenulo je akciju u suradnji s predstavnicima trgovačkih lanaca, trgovina na malo i veliko, distributerima, kao i drugim zainteresiranim subjektima.

Trgovci su dužni definirati popis od najmanje 100 proizvoda za koje će sniziti cijene na način da utvrde maksimalnu maloprodajnu i veleprodajnu maržu od 5%, dok za trgovce s manje od 100 zaposlenih antiinflacijska košarica uključuje popis od najmanje 50 proizvoda. Proizvodi iz antiinflacijske košarice bit će označeni na isti način kao i u prošloj akciji “Stop inflaciji”.

Odabir konkretnog proizvoda trgovac vrši sam i formira cijenu prema prethodno postignutom dogovoru s Ministarstvom. Trgovac je dužan voditi posebne evidencije o vrstama, cijenama i obračunatim maržama za pojedine proizvode iz popisa te ih na zahtjev Ministarstva i/ili nadležne inspekcije dostaviti na uvid.

Svi trgovci imaju mogućnost proširenja liste proizvoda. Trgovac može mijenjati proizvode ovisno o raspoloživosti i zalihama, na mjesečnoj bazi. Za trgovce koji prodaju određenu vrstu robe (poput tehnike, kozmetike i sl.), antiinflacijska košarica će biti prilagođena toj vrsti proizvoda.

Među maloprodajnim predstavnicima koji će u akciji “Stop inflaciji 100+” za sada sudjelovati Voli, HD Laković, Merkator (marketi Idea i Franca M), Domača trgovina (marketi Aroma, Conto i City), Megapromet Budva, Primato. Herceg Novi, a Panorama iz Mojkovca. U akciji će sudjelovati i Cosmetics marketi (tvrtka MPM).

U akciji za sada učestvuju dobavljači i proizvođači Stadion, Neregelia, Mesopromet, Škorpion, Voli trade, Bar-kod, S Press+, Imlek Boka, Expo Commerce, Klikovac, Trebjesa, Ledo, Ataco, Agromont, Knjaz Miloš Montenegro, Goranović Nikšić, Podravka, Nall International, Šimšić Montmilk, Donator, MPM, Primato P, Bonesa, Šljukić, SBI Group, Gruppo Tesile, Ćatić, Falcon, MMS, D Way i HB Com. Kako je najavio ministar gospodarskog razvoja i turizma, akciji se pridružio i Tehnomax.

Komentirajte prvi

New Report

Close