Crna Gora će do kraja godine regulirati transakcije kriptovalutama

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Crna Gora će biti prva zemlja izvan EU koja će uskladiti regulativu digitalne imovine.

U Crnoj Gori trenutno ne postoji zakonska regulativa koja definira područje trgovine kriptovalutama, a očekuje se da će prva crna verzija nacrta zakona u području digitalne imovine biti gotova do kraja ove godine, objavilo je Ministarstvo financija.

Predsjednik Komisije za tržište kapitala (KTK) Željko Drinčić rekao je Pobjedi da je Crna Gora “u velikoj većini zemalja” u kojima kriptovalute još uvijek nisu regulirane te da postoji realna opasnost od raznih zlouporaba.

Radna skupina
– Budući da trenutno ne postoji zakonska regulativa u vezi s trgovinom kriptovalutama i općenito poslovanjem digitalne imovine, smatramo da je ovakva vrsta mogućih transakcija koje se trenutno provode u Crnoj Gori nezakonita – poručili su iz Ministarstva financija.

25.000

građana Crne Gore trguje kripto imovinom, pokazale su nedavne procjene

Ministarstvo navodi da je unutar Vijeća za financijsku stabilnost u studenom prošle godine formirana radna skupina s ciljem analize postojećih pravnih modela u drugim državama i izrade nacionalnog pravnog akta koji se odnosi na područje digitalne imovine.

Radnu grupu, pored predstavnika Ministarstva finansija, čine predstavnici Centralne banke (CBCG), Komisije za tržište kapitala (KTK) i Agencije za nadzor osiguranja (ANO), dok predstavnici FIU imaju status pridruženih članova.

– Ova radna skupina sustavno, uz savjetodavnu podršku stručnjaka Svjetske banke, ispituje komparativnu praksu u području regulacije digitalne imovine diljem svijeta (Kina, Turska, Singapur, Južna Afrika, Srbija i dr.) i radi o izradi nacionalnih rješenja koja će biti usklađena s novom uredbom EU o regulaciji tržišta kripto imovine koju je Europski parlament usvojio 20. svibnja ove godine.

Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, bit će prva zemlja izvan EU koja će uskladiti regulativu digitalne imovine sa imovinom EU – ističu u Ministarstvu finansija. Iz tog Vladinog resora dodaju da radna skupina aktivno sažima već donesena nacionalna zakonska rješenja u drugim državama, sa stajališta utjecaja na financijsku stabilnost, zaštitu potrošača, osiguranje učinkovitog i sigurnog platnog prometa, rizike povezane s porezima tretman i sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, kao i težnje Crne Gore da postane prva sljedeća članica EU.

– Očekivanja radne skupine su da će prva verzija nacrta zakona biti gotova do kraja ove godine, te će prije slanja biti proslijeđena Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu – priopćili su predstavnici Ministarstva.

Izrada zakona
Prema ocjeni radne skupine, u području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma potrebno je uskladiti se s preporukama FATF-a 15 i 16 koje se odnose na rad s virtualnom imovinom i pružatelje usluga povezanih s virtualnom imovinom., dok će se porezni tretman digitalne imovine zaokružiti kroz set poreznih zakona – pojašnjavaju iz Ministarstva financija.

Ministarstvo naglašava da se još uvijek razmatra pitanje datuma i primjene budućih zakonskih rješenja u ovom području, imajući u vidu da će implementacija MICA-e u EU započeti u srpnju 2024. i to samo za dio koji se odnosi na “stablecoine”.

Komentirajte prvi

New Report

Close