Crna Gora angažirala IFC kao savjetnika za koncesiju aerodroma

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2024. u 07:00

Radi se o natječaju za 30-godišnju koncesiju za upravljanje zračnih luka u Podgorici i Tivtu.

Crnogorska vlada priopćila je da je odobrila sporazum o angažiranju Međunarodne financijske korporacije (IFC), ogranka Svjetske banke za kreditiranje privatnog sektora, kao savjetnika u drugoj fazi natječaja za 30-godišnju koncesiju za vođenje državne dvije međunarodne zračne luke, u Podgorici i Tivtu.

Dugogodišnja priča

“S obzirom na to da je IFC u prvoj fazi natječaja pravodobno ispunio svoje ugovorne obveze, uključujući pripremu natječajne dokumentacije, vođenje natječajnog procesa, te pomoć u komunikaciji s ponuditeljima i njihovom pretkvalifikacijskom rangiranju. […], ocijenjeno je da će nastavak suradnje s ovom institucijom u najkraćem roku donijeti najbolje rezultate”, priopćila je Vlada nakon redovite sjednice Vlade u četvrtak. U studenom 2017. Crna Gora je odlučila pokrenuti natječaj za dodjelu koncesije za upravljanje dvjema zračnim lukama, s ciljem poboljšanja njihovih objekata i proširenja kapaciteta. U veljači 2018. angažirala je IFC da joj pomogne u odabiru modela koncesije i organiziranju postupka. U srpnju 2019. Ministarstvo prometa pozvalo je zainteresirane investitore da sudjeluju u prvoj, pretkvalifikacijskoj fazi natječaja za koncesiju zračne luke. Dobila je sedam pisama namjere – od tursko-danskog konzorcija Cengiz & Copenhagen Airports; Južnokorejska Incheon International Airport Corporation; indijski GMR Airports Limited; Tursko-francuski konzorcij Groupe ADP-TAV Airports; Luksemburška korporacija America Airports; turski Limak Holding; i konzorcij DDA International-Bouygues Batiment International-Marguerite-TIIC iz Irske, Francuske i Luksemburga.

Nakon pregleda njihovih ponuda, Crna Gora je kvalificirala četiri ponuđača za sljedeću fazu natječaja: Incheon International; GMR zračne luke; Groupe ADP-TAV Holding; i Corporation America Airports. Kasnije je GMR odustao od natječaja, dok su preostali ponuditelji potvrdili spremnost za sudjelovanje u sljedećoj fazi natječaja.

U siječnju 2024. ministar prometa Filip Radulović rekao je da je Crna Gora pozvala tri zainteresirana investitora da dostave svoje ponude.

Tko su kandidati?

Vijesti su citirale premijera Milojka Spajića da su to Aeroports de Paris, Incheon Airports i Corporacion America Airports.

U veljači su lokalni mediji citirali Radulovića kako Crna Gora očekuje da će kandidati za ugovor o koncesiji zračnih luka predati svoje konačne ponude ovog ljeta. Zračne luke u jadranskom gradu Tivtu i glavnom gradu Podgorici opslužile su 2,51 milijuna putnika zajedno u 2023. godini, u odnosu na 1,92 milijuna u 2022. godini.

Operater dviju zračnih luka u državnom vlasništvu, Aerodromi Crne Gore, nedavno je objavio da očekuje da će 2023. godine ostvariti blizu 10 milijuna eura (11 milijuna dolara) neto dobiti, u odnosu na 2,4 milijuna eura 2022. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close