CRBC na vrhu crne liste poreznih dužnika u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Ova tvrtka imala je posebne porezne i carinske olakšice za gradnju autoceste, čiji je 41 kilometar koštao oko milijardu kuna.

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je gradila prvu dionicu autoputa Bar-Boljare, drugi je najveći porezni dužnik u Crnoj Gori. Njihov dug, prema crnoj listi 200 najvećih dužnika, krajem prošle godine iznosio je oko 11,2 milijuna eura.

Unatoč tome, i oni su zainteresirani za nastavak izgradnje ove autoceste. CRBC i Porezna uprava nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Europa o poreznom dugu. Ova tvrtka imala je posebne porezne i carinske olakšice za gradnju autoceste, čiji je 41 kilometar koštao oko milijardu kuna.

Prema podacima Ministarstva financija, kineskoj tvrtki i izvođačima za te je radove iz državne blagajne isplaćeno oko 836 milijuna eura, priopćila je nevladina udruga Akcija za socijalnu pravdu.

“Ako ste doveli stranog partnera za izgradnju najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori i platili mu tolike novce iz državne blagajne, onda je nedopustivo da on ima ijedan euro duga prema državi”, rekla je direktorica ASP-a Ines Mrdović. RSE.

Mrdović napominje da država ima mehanizme naplate poreznih dugova. “Nije tvrtka koja ovdje nema ništa. Naprotiv, ima određenu imovinu i financijska sredstva”.

Prvu dionicu, dugu 41 kilometar, koja povezuje predgrađe Podgorice s Kolašinom na sjeveru Crne Gore, CRBC je gradio sedam godina, a završetak radova odgađan je pet puta.

Dionica je konačno puštena u promet 13. srpnja 2022. godine, na Dan državnosti. Ova dionica je samo četvrtina planirane ceste, koja je duga oko 170 kilometara i trebala bi povezati Bar na jugu i Boljare, na granici sa Srbijom.

CRBC je zainteresiran i za izgradnju drugih dionica. Prošle je godine crnogorskoj Vladi predočila da su za nastavak projekta izradili “detaljne studije, komercijalnu studiju, okvirne uvjete”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close