‘Covid i rat nisu obeshrabrili Francuze, moramo nuditi više od 20 destinacija’

Autor: Poslovni dnevnik , 13. siječanj 2023. u 07:00
Crna Gora ima stručne ljude za avio-industriju/PD

Rajko Uskoković, predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih kompanija o zainteresiranosti konzorcija ADP – TAV za koncesiju nad aerodromima u Podgorici i Tivtu, potpuno neiskorištenim u odnosu na luke u regiji.

Od 15. siječnja 2020., kada je tenderska komisija uvrstila konzorcij Aéroports de Paris (ADP) – TAV kao jednu od četiri kompanije koje su ispunile kriterije za dobivanje koncesije nad aerodromima u Podgorici i Tivtu, kompanija koju predvodi Aéroports de Paris do danas nije smanjila zainteresiranost za dobivanje koncesije nad crnogorskim zračnim lukama, izjavio je Rajko Uskoković, predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih kompanija za portal dan.com.me.

Jaki udarci na profit
“Iako su u međuvremenu globalni događaji znatno utjecali na ekonomska kretanja (pandemija i rat u Ukrajini), francuska kompanija nije odustajala. Treba naglasiti da je u kompleksnom periodu od tri godine ta kompanija pobijedila na tenderu za koncesiju najvećeg aerodroma u Kazahstanu, Alma Aty, i njime upravlja od travnja 2021. To pokazuje ozbiljnost i razvojne planove korporacije koja osim pariškog Charles de Gaulle, upravlja s još 26 međunarodnih kompanija”, kaže Uskoković.

Je li nakon skoro tri godine tender, raspisan 2020., izgubio smisao?

“Promijenile su se ekonomske prilike od 2020. i uvjeti koji su bili u tenderu raspisanom prije tri godine nisu u skladu s onim što se očekuje u 2023. i dalje. Pandemija je nanijela velike financijske štete međunarodnim aerodromima po cijelome svijetu.

Ozbiljne kompanije u 2020. a naročito u 2021., pretrpjele su jake udarce u profitnom smislu. Tek 2022. krenuli su stabilniji tokovi i postepeno se aerodromi u svijetu vraćaju na brojke iz 2019.”.

Može se očekivati da će neka od sljedećih crnogorskih vlada ipak pozvati aktivne sudionike međunarodnog tendera i jasno se odrediti nastavlja li se procedura ili ide sve ispočetka.

A kakva su iskustva iz regije s aerodromima u koncesiji danas?

“Regija Zapadnog Balkana puna je uspješnih priča kada je riječ o aerodromima u koncesiji. Rekao bih da su najbolji odgovori i usporedbe vidljivi na displejima koji se nalaze na ulazima u zračne luke. Tako danas, nažalost, na displeju u Podgorici ili Tivtu možete vidjeti maksimalno 20 destinacija. Već na aerodromu u Tirani je više od 80 destinacije (koncesionar Kastrati grupa), u Skoplju (TAV) više od 50 destinacija, a na aerodromu u Beogradu gotovo 200 destinacija (koncesionar francuski Vinci).

Dakle, popularan termin aviodostupnost, nažalost, posljednjih godina nije prisutan na našim aerodromima iz subjektivnih razloga. Velik broj putnika iz Crne Gore danas putuje po Europi iz Beograda, Tirane, Dubrovnika jer iz Crne Gore nema šansu da se ukrca na željeni let. To je također negativan ekonomski trend jer se novac naših građana odljeva iz Crne Gore.”, kaže Uskoković.

Brojni zaljubljenici
Crna Gora ima stručne ljude za avio-industriju i brojne zaljubljenike u avijaciju koji trebaju biti i nositelji razvoja te vrlo bitne grane industrije za njeno gospodarstvo, uz važan uvjet da budu adekvatno i nagrađeni za svoj rad. Od certifikacije aerodroma do povećanja prometa neophodan je stručan i praktičan rad, nikako demagogija, zaključuje portal dan.com.me.

Komentirajte prvi

New Report

Close