Cortex selo vrijedno 16 milijuna eura nekima rješava stambeno pitanje

Autor: Tanja Ivančić , 09. svibanj 2023. u 07:00
Projekt omogućuje zaposlenima do 50% uštede na ukupnu vrijednost stana/PD

Kompanije članice prihvatile preuzeti na sebe plaćanje svih kamata tijekom perioda od 20 do 25 godina za zaposlene koji su zainteresirani, dogovoreni su povoljniji uvjeti s NLB bankom i građevinskom tvrtkom EUROZOX-a.

U Podgorici u lipnju počinje gradnja Cortex sela, stambenog kompleksa namijenog zaposlenicima u IT sektoru. Projekt stambenog zbrinjavanja u Crnoj Gori pokrenulo je 19 kompanija iz IT sektora okupljenih u ICT Cortex klaster. Cortex selo, projekt je vrijedan 16 milijuna eura, a riješit će stambeno pitanje za 115 zaposlenih i njihovih obitelji.

“Glavni cilj ovog projekta je briga o zaposlenima i stvaranje ljepšeg i kvalitetnijeg okruženja u Crnoj Gori kako bi se spriječilo iseljavanje mladih ljudi. ICT Cortex stoga je odlučio ponuditi rješenje stambenog pitanja jer su stručnjaci iz ICT sektora u potrazi za novim znanjima i većim prihodima prisiljeni odlaziti u inozemstvo”, ističe Natalija Hidić predstavnica ICT Cortexa, a nadovezuje se Vladan Tabaš, predsjednik upravnog odbora klastera ICT Cortex.

12,5

tisuća četvornih metara predviđena je ukupna površina Cortex sela

Povoljni uvjeti
“Ponudili smo rješenje stanovanja, gdje su kompanije članice prihvatile preuzeti na sebe plaćanje svih kamata tijekom perioda od 20 do 25 godina za zaposlene koji su zainteresirani, dogovoreni su povoljniji uvjeti s NLB bankom i građevinskom tvrtkom EUROZOX-a. Tako da zaposleni u ICT-u mogu riješiti svoje stambeno pitanje uz značajne uštede i brojne druge pogodnosti.”

“Kada se radi o konkretnim financijskim koristima, postoje tri ključna elementa. Prvi je izrazito konkurentna cijena za dobru kvalitetu koju je ponudila tvrtka izvođač Eurozox, ekstremno povoljni uvjeti kreditiranja stambenih kredita koje je ponudila NLB banka, te subvencija kamatne stope koju su ponudile neke od tvrtki za svoje zaposlenike”, objasnio je Aleksandar Drekalović projektni menadžer ICT Cortexa.

Upravo ta tri snažna temelja projekta omogućili su stvaranje ambicioznog projekta Cortex Selo koji ne prati klasičan model rješavanja stambenog pitanja za zaposlene. Cilj projekta je stvaranje novih vrijednosti poput humanosti, zajedništva, sinergije, interakcije, socijalizacije i edukacije te pružanje novog i zdravijeg načina života za buduće stanare.

Projekt omogućuje zaposlenima do 50% uštede na ukupnu vrijednost stana, ističe direktor ICT Cortex-a Tarik Zaimović/PD

“Za odabir lokacije, zona u sklopu detaljnog urbanističkog plana Titex ispunila je sve kriterije. Lokacija je izuzetno duguljasta u smjeru sjever-jug što je omogućilo bolje pozicioniranje objekata. Gradnja se koncentrirala kako bi se omogućilo više slobodnih prostora za smještaj različitih zabavnih, sportsko-rekreativnih i drugih površina”, ispričao je projektni menadžer Cortex sela, Miloš Laković te dodao da će u pet zgrada biti smješteno 115 stambenih jedinica ukupne površine 12,5 tisuća četvornih metara.

Cortex selo također će se sastojati od zelenih površina, podzemne garaže, parkirališta, fitness centra, parka, dječjeg igrališta, društvenog centra i prostora za djecu. Cilj projekta je unijeti brojne nematerijalne vrijednosti i još više uključiti vrijednosti sela u gradsku sredinu.

Takvu ideju prepoznali su i investitori, građevinska tvrtka Eurozox, koja je kao društveno odgovorna tvrtka ovim projektom odlučila pokazati standard gradnje. “Vjerujemo da će projekt Cortex sela u narednom periodu značajno transformirati neposredno okruženje, a samim tim i percepciju stanovanja na razini cijele Podgorice i šire”, rekao je izvršni direktor EUROZOX-a Zoran Drobnjak.

Pet stambenih zgrada
Iz NLB banke pak tvrde da su na najbolji mogući način osmislili strukturu financiranja. “Osim cijene, koristili smo svoje iskustvo i znanje kako bismo strukturirali financiranje na najbolji mogući način.” Cjelokupnom projektu pridonijelo je idejno rješenje arhitektonskog biroa A12 koji je ponudio idejno rješenje.

“Kompleks će se sastojati od pet stambenih zgrada, a šesta će biti Društveni dom u srcu kompleksa, pri čemu se vodilo računa da se osigura dovoljno slobodnog prostora za stanovnike tog kompleksa. Kako tvrdi direktor ICT Cortex-a Tarik Zaimović, za portal ekapije, prvi put u Crnoj Gori događa se da privatni sektor pomaže zaposlenima u rješavanju ‘krova nad glavom’.

Hidić

Stručnjaci iz sektora u potrazi za znanjima i većim prihodima prisiljeni su odlaziti u inozemstvo.

“Specifičnost projekta i njegova najveća vrijednost je što omogućuje zaposlenima do 50 posto uštede na ukupnu vrijednost stana. Primjera radi, jedan dvosoban stan zaposleni sa svim subvencijama će plaćati oko 350 eura mjesečno u 25 godina”, istaknuo je Tarik Zaimović. Cijene stanova inače se kreću od 80.000 do 150.000 eura, a Zaimović procjenjuje da će kompanije za otplatu kamata zaposlenima ukupno izdvojiti sedam milijuna eura.

“Crnogorski IT sektor snažno raste posljednjih godina, ostvaruju milijunske profite i ima potencijal da postanu temelj domaće ekonomije. Trenutačno Cortex ima 40 članica zapošljava 1388 radnika u IT sektoru, a u prošloj godini prihodovali su 162 milijuna eura, s profitom većim od 11,5 milijuna eura.

“Rastemo vrtoglavo, posljednjih nekoliko godina uvišestručili smo prihode, promet i broj zaposlenih, a povećao se i broj kompanija”, istaknuo je nedavno na obilježavanju dvije godine postojanja klastera Tarik Zaimović. Glavni problem im je nedostatak radne snage, a kako ističe Zaimović, ovim projektom htjeli su pokazati zaposleinima koliko su im bitni te se nadaju se da će njihov primjer slijediti i druge industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close