Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2024. u 07:11
Foto: Pixabay

Cijena električne energije u Crnoj Gori jedna je od najnižih u Europi.

Crnogorska burza električne energije (Belan) osnovana je 2017. i do sada je bila mjesto veleprodajne trgovine električnom energijom čije su cijene u maloj mjeri i neizravno utjecale na cijene električne energije koju su plaćali potrošači.

Cijena električne energije u Crnoj Gori jedna je od najnižih u Europi. Za kućanstva i veći dio gospodarstva cijenu regulira i utvrđuje Energetska regulatorna agencija na temelju zakonskih normi o odobravanju troškova energetskim tvrtkama čije su stavke na računu.

Cijene s Burze imaju samo neizravan utjecaj kroz prihvaćanje troškova Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) i Crnogorskog distribucijskog sustava (CEDIS).

No, to bi se moglo promijeniti u narednom razdoblju. “Ako se uzme u obzir da je riječ o veleprodajnom tržištu, cijena koja se trenutno formira na njemu je cjenovni signal koji je u ovoj fazi pogodniji za investitore u buduće projekte u Crnoj Gori, ali očekujemo da će povezivanjem našeg tržišta s europskim, cijena postignuta u crnogorskoj cjenovnoj zoni, biti referentna cijena u kalkulaciji za krajnjeg potrošača”, rekao je Dejan Drašković, izvršni direktor Belana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close