Cijene stanova u Crnoj Gori u padu već treće uzastopno tromjesečje

Autor: Poslovni dnevnik , 29. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Statistika pokazuje i neobičnu situaciju da su prosječne cijene niže na primorju nego u Podgorici gdje je još uvijek iznad razine od 1400 eura.

Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1389 eura. Ovo je treći uzastopni kvartal sa padom cijena stanova, pokazuju podaci Monstata, pišu Vijesti.

U trećem kvartalu prošle godine (srpanj, kolovoz, rujan) prosječna cijena kvadrata u novogradnji u komercijalnoj prodaji bila je rekordna i iznosila je 1446 eura, u četvrtom kvartalu (listopad, studeni, prosinac) pala na 1409 eura, a sada na 1389 eura.

Ovo su cijene koje je Monstat dobio na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora i odnose se na prodaju registriranih društava. U taj prosjek nisu uključeni stanovi iz tzv. programa sindikalne solidarnosti.

Cijene materijala
U 2020. godini, za vrijeme pandemije covida-10, cijena kvadrata stana, prema podacima Monstata, pala je u prosjeku na oko 1100 eura, da bi 2021. godine skočila na oko 1200 eura. U posljednjem kvartalu 2021. prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji i komercijalnoj prodaji iznosila je 1209 eura, a nakon toga počinje rasti.

Početkom prošle godine prosječna cijena četvornog metra stana porasla je na 1346 eura, a potom u drugom tromjesečju na 1425 eura. Razlozi tog povećanja, kako su tada objavile građevinske tvrtke, bio je rast cijena građevinskog materijala izazvan poremećajem na tržištu zbog izbijanja rata u Ukrajini, prekidom opskrbnih vodova i porastom cijene energije.

Cijene građevinskog materijala počele su padati krajem prošle godine, ali cijene stanova nisu u potpunosti pratile taj pad jer je u međuvremenu porastao interes kupaca, prvenstveno Ukrajinaca, Rusa i Turaka. Sada se prodaju i stanovi koji su izgrađeni prošle godine u vrijeme visokih cijena građevinskog materijala.

Stoga je za očekivati ​​da će cijene stanova u narednom razdoblju ovisiti o daljnjem pojeftinjenju građevinskih materijala, ali i o interesu kupaca, prvenstveno stranaca veće platežne moći od domaćih. U Podgorici je prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u komercijalnoj prodaji u prvom kvartalu ove godine iznosila 1409 eura. To je najniža cijena u posljednja četiri kvartala.

Na obali prosječna cijena kvadrata sada iznosi 1392 eura i nešto je viša nego krajem prošle godine kada je iznosila 1387 eura. Cijene stanova u šest primorskih općina bile su znatno više u prvoj polovici 2022. godine – 1445 i 1473 eura. Ova statistika pokazuje i neobičnu situaciju da su prosječne cijene niže na primorju nego u Podgorici.

Slabo na sjeveru
U sjevernoj regiji prosječna cijena kvadrata u prvom tromjesečju iznosila je 1201 euro, što je treće tromjesečje za redom kako padaju. Na sjeveru su cijene stanova bile više krajem 2021. (1399 eura) i početkom 2022. (1352 eura) nego u drugom dijelu prošle godine i sada.

Ovaj kraj je specifičan jer je manji promet u stanogradnji, a novi stanovi se uglavnom grade samo u Kolašinu i Žabljaku u okviru turističkih centara i to po znatno višim cijenama.

Dakle prosječna cijena iz ove metodologije ovisi o prodaji manjeg broja stanova io kvartalu u kojem je ugovor sklopljen. Zbog toga se dogodilo da je prosječna cijena kvadrata u prvom tromjesečju prošle godine bila 1352 eura, a u drugom tek 915 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close