Cijene stambenih kvadrata u Podgorici odletjele u nebo

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2024. u 05:52
Foto: SHUTTERSTOCK

Prosječna cijena stana u samo dvije godine poskupjela oko 40 posto.

I pored toga što su cijene stanova u Podgorici izuzetno visoke i kreću se od 1.700 do 2.500 eura po kvadratu, interes za kupnju nekretnina i dalje je veliki, kaže za Gradsku RTV agent za nekretnine Haris Osmanagić. Navodi da se građani uglavnom odlučuju za kupnju stanova.

Rast potražnje
– Potražnja za stanovima u Podgorici i dalje je velika. Sve u kombinaciji s visokom inflacijom i priljevom stranog kapitala utjecalo je na enormni rast nekretnina u glavnom gradu. Osim Podgorice, najveća potražnja je u Budvi, Tivtu i Kolašinu, gdje se grade novogradnje – kazao je Osmanagić.

Cijene stanova u glavnom gradu, kaže, kreću se od 1700 do 2500 eura po četvornom metru, ovisno o lokaciji.

1700

eura donji je raspon cijene kvadrata stana u Podgorici

– Prošle godine u ovom razdoblju prosječna cijena kvadrata iznosila je 1360, a prije dvije godine 1200 eura, što je 40 posto više nego prije dvije godine. Trenutno su najtraženiji stanovi u dijelu grada kod tržnog centra Delta siti, odnosno Siti četvrti, Preko Morače i u blokovima, ali ništa manja potražnja nije ni na Zabjelu i Starom aerodromu jer se Podgorica značajno širi – kazao je Osmanagić.

Unatoč najavama i očekivanjima, cijene nekretnina neće uskoro padati, rekao je Osmanagić. Iako se na tržištu nekretnina u Crnoj Gori godinama “vrte” milijuni, veliki dio posredovanja u kupoprodaji i najmu odvija se u sivoj zoni, a zakon koji regulira tu oblast tek treba ući u parlamentarnu proceduru.

Poslovanju u sivoj zoni najviše doprinosi oglašavanje nekretnina na internetu, koje je potpuno nekontrolirano, pa se kao posrednik u prometu nekretnina može oglašavati bilo tko, bez licence, tvrtke ili ikakvog jamstva.

Država nema službene podatke o poslovanju na tom tržištu, piše Radio Slobodna Evropa (RSE). Neslužbene procjene agencija za nekretnine govore da se najmanje trećina posredovanja obavlja na crnom tržištu.

Rusi u Crnoj Gori imaju primat među strancima koji se bave nelegalnim posredovanjem u prometu nekretnina, kaže za RSE vlasnik agencije koja na crnogorskom primorju posluje više od dva desetljeća, a čije je ime poznato redakciji.

Navodi nedavni slučaj u kojem je ruski agent za nekretnine koristio fotografije i ime svoje agencije u svojim oglasima za nekretnine na internetu, zbog čega je bio upozoren.

S obzirom na veliki broj Rusa u Crnoj Gori, kao i veliki broj nekretnina koje posjeduju, oni svoje poslovanje “razvijaju” preko internet grupa na ruskom jeziku, kaže sagovornik RSE.

Ruski državljani su vlasnici ili suvlasnici oko 19.000 nekretnina i gotovo četiri milijuna četvornih metara zemljišta u Crnoj Gori, pokazuju podaci Uprave za nekretnine u 2022. godini.

U Crnoj Gori je službeno registrirano 266 agencija za nekretnine, ali je neusporedivo veći broj onih koji se nelegalno bave posredovanjem, kažu u Privrednoj komori Crne Gore.

Siva zona
Na društvenim mrežama može se vidjeti velik broj profila iza kojih ne stoje agencije, a s kojih se nude nekretnine. Koliko se novca “vrti” na tržištu nekretnina govori i podatak da kupnja nekretnina u Crnoj Gori predstavlja više od 53 posto izravnih stranih ulaganja. Najviše su kupovali građani Srbije, Rusije, Turske i Njemačke.

Komentirajte prvi

New Report

Close