Cijene ogrjeva neopravdano visoke, trgovci će morati ‘prikočiti’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2022. u 09:24
Paleta od 1,05 tona drva prošle sezone mogla se kupiti za oko 22.000 dinara, a sada košta više od 37.000 dinara/Shutterstock

Metar drva, koji je lani s prijevozom stajao 6000 dinara, ovih dana stoji 9000 dinara.

Građani Srbije koji se tijekom zime griju na čvrsto gorivo ovih dana su ozbiljno zabrinuti hoće li i kako nabaviti ogrjev za sljedeću zimu, navodi Politika.

Cijene su od početka godine neprekidno rasle i metar drva, koji je prošle sezone s prijevozom stajao oko 6000 dinara, ovih dana stoji oko 9000 dinara, s tim što prodavači tvrde da to neće biti konačna cijena i da će biti još poskupljenja. Isti je slučaj i s peletom, koji je također poskupio više od 50 posto.

Održivo gospodarenje
Paleta od 1,05 tona, naime, prošle sezone mogla se kupiti za oko 22.000 dinara, a u ovom trenutku gotovo je nemoguće kupiti je za manje od 37.000 dinara.

Ohrabrujuće zvuči izjava vršitelja dužnosti generalnog direktora “Srbijašuma” Igora Braunovića, koji je rekao da su cijene ogrjevnog drveta i peleta u Srbiji neopravdano visoke i da će trgovci morati “prikočiti” s poskupljenjem.

Braunović je, gostujući na RTS-u, rekao da je Vlada Srbije zbog svjetske energetske krize “Srbijašume” proglasila energetskim poduzećem jer opskrbljuje sirovinom druga poduzeća koja proizvode energente. Braunović je rekao da “Srbijašume” spremno dočekuju ovu krizu i da su u zimskim mjesecima u stanju podmiriti sve potrebe građana.

4000

dinara košta kubik drva na stovarištu 'Srbijašuma' a do peći mu cijena naraste na 8000 dinara

“Mi se krećemo u skladu s dopuštenim sječivim etatom, kako bismo na pravi način gospodarili šumama, i od toga nećemo odstupiti. Moramo voditi računa o održivosti gospodarenja”, napomenuo je generalni direktor “Srbijašuma” Braunović i dodao da su za osam godina u “Srbijašumama” cijene povećane za svega pet posto.

Dvostruko skuplje
Braunović je podsjetio da su cijene ogrjeva neopravdano povećane na tržištu. “Kod nas je kubik drva oko 4000 dinara, a na stovarištu, koliko čujemo, oko 8000 dinara, ali tu su i prijevoz i druge stvari koje utječu na cijenu”, dodao je prvi čovjek “Srbijašuma”.

Također, generalni direktor “Srbijašuma” objasnio je i da su cijene peleta, koje idu i do 40.000 dinara, apsolutno neopravdane kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz “Srbijašuma” košta maksimalno 8000 dinara.

Generalni direktor ove državne kompanije najavio je sastanak sa svojim kupcima /trgovcima na kojem će im reći da moraju “prikočiti” s cijenama ogrjeva jer će u suprotnom “Srbijašume” razmisliti kako će se ponašati u vezi s isporukom njima, rekao je Igor Braunović i upozorio da se hitno moraju ograničiti prvo izvoz, a onda i cijena, jer je nerealna.

Prema podacima udruge Potrošač, cijena ugljena se, primjerice, na jednom stovarištu na Smederevskom putu kreće od 17.000 do 21.000 dinara po toni, a ona ovisi od granulacije i potrošača. Kako kažu trgovci, novac ne uzimaju unaprijed, samo se za sada upisuju kupci i rade rezervacije za sljedeću ogrjevnu sezonu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close