Cijena stanova u dvije godine skočila preko 40 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Rastuća potražnja i visoka inflacija u kombinaciji s priljevom stranog kapitala pridonijeli su tako enormnom skoku cijena stanova.

Unatoč nepovoljnim uvjetima kreditiranja i sve većim troškovima života, cijene stanova u Podgorici i dalje rastu, izjavio je analitičar tržišta nekretnina tvrtke Adriatic Appraisal Darko Đikanović.

“Procvat koji je započeo u drugoj polovici prošle godine nastavlja uzlaznom putanjom i ove godine, te je u trećem kvartalu ove godine dosegnuo rekordne vrijednosti”, rekao je Đikanović Pobjedi.

Visoka potražnja
Naveo je da trenutna prosječna cijena jednosobnog stana u Podgorici iznosi 1,72 tisuće eura po kvadratu, dok je, usporedbe radi, u istom razdoblju prošle godine prosjek iznosio 1,36 tisuća eura, a 2021. 1,2 tisuće.

To predstavlja rast od preko 40 posto u razdoblju od samo dvije godine.

“Velika potražnja i visoka inflacija u kombinaciji s priljevom stranog kapitala pridonijeli su tako enormnom skoku cijena stanova. Naravno, cijene variraju uglavnom ovisno o lokaciji, veličini stana i kvaliteti gradnje”, rekao je Đikanović.

Tako je, primjerice, na području gradske četvrti i okolice prosječna cijena jednosobnih stanova 2,15 tisuća eura po kvadratu, dok je u centru potrebno izdvojiti 1,95 tisuća, au Preku Morača dio 1,9 tisuća.

Na području Tuškog puta prosjek je 1,8 tisuća eura, dok je na Starom aerodromu 1,6 tisuća eura, a na Zabjelu 1,55 tisuća eura. Ono što je primjetno, ističe Đikanović, jest da posljednjih godina raste ponuda, o čemu svjedoči rast stambene izgradnje nakon dugog razdoblja mirovanja uzrokovanog pandemijom.

“Ovakva kretanja u građevinskom sektoru sigurno će utjecati na smanjenje jaza između ponude i potražnje, a zbog velike aktivnosti na tržištu i značajnog priljeva stranih ulaganja u nekretnine, ostaje neizvjesno hoće li se cijene stabilizirati u skora budućnost”, kazao je Đikanović.

Prema njegovim riječima, praćenje tržišnih kretanja u Crnoj Gori je teško, s obzirom na to da ne postoje registri cijena nekretnina i službeni izvještaji o stanju na tržištu, kao što je to slučaj u zemljama regije, gdje podaci o broju kupoprodaja, zaključene cijene su javno dostupne i ukupna vrijednost tržišta.

“Kao država u kojoj tržište nekretnina igra veliku ulogu i na kojoj se baziraju brojni poslovi, smatram da je potrebno uspostaviti registre i sustave za praćenje relevantnih podataka kako bi donositelji odluka, tvrtke, investitori i građani u svakom trenutku znali kako procijeniti situaciju i donijeti ispravne odluke koje bi na kraju doprinijele našem gospodarskom razvoju”, rekao je Đikanović.

Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1,5 tisuća eura, devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Solidarna izgradnja
Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u primorju krajem lipnja iznosila je 1,41 tisuću eura, u središnjoj regiji 714 eura, dok je u sjevernoj regiji prosječna cijena kvadrata stana iznosila 1,41 tisuću eura. u novogradnji iznosila je 1,28 tisuća eura.

Iz Monstata su precizirali da prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ako je udio tih stanova veći, prosječna cijena stana u novogradnji bit će znatno niža, odnosno ako je udio manji, prosječna cijena će biti viša. 

Komentirajte prvi

New Report

Close