Zaplijenjene cigarete, vrijedne milijune eura, bit će prodane na dražbi

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2022. u 07:00
Krijumčarenje cigareta bio je najunosniji kriminalni posao u Crnoj Gori u proteklih 20 godin/Shutterstock

Oko 145.000 kutija cigareta bez duhanskih markica prešlo je u vlasništvo države, a vlast tvrdi da je provođenjem te akcije zaustavljeno krijumčarenje duhanskih proizvoda u Crnoj Gori.

U Slobodnoj zoni Luke Bar zaplijenjeno je oko 145.000 kutija cigareta bez duhanskih markica, čija je vrijednost nekoliko desetaka milijuna eura. Kako je rekao crnogorski premijer Dritan Abazović, ta roba prelazi u vlasništvo države, a provođenjem te akcije zaustavljeno je krijumčarenje cigareta u Crnoj Gori.

Umiješano 13 tvrtki
Prema njegovim riječima, kada je riječ o kriminalu to je bio najunosniji posao u Crnoj Gori u proteklih 20 godina, koji je prema procjenama vrijedio 500 milijuna eura godišnje. Uprava prihoda i carina naložila je Carinarnici Bar da oduzme cigarete jer nije produžen rok za skladištenje duhanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni, a istekli su rokovi za njihovo izmještanje.

Na dan stupanja na snagu Odluke o zabrani skladištenja duhanskh proizvoda na području Slobodne zone Luke Bar, 1. siječnja 2022., ukupno 13 tvrtki je na zalihama imalo cigarete i druge duhanske proizvode, priopćeno je iz Uprave prihoda i carina. Kako su naveli, zaplijenjena roba bit će prodana na dražbi.

Posljednjem korisniku istekao je rok za iznošenje robe iz Slobode zone 5. svibnja, osim za 24 kontejnera koja se nalaze na kontejnerskom terminalu u Luci Bar, a za koje je najavljeno da će ovih dana biti izneseni iz Slobodne zone.

Tako su 5. svibnja na zalihama duhanske proizvode imale tvrtke Atlant Mont, Omni Maxtrade LTD i NRT Partners LTD sa Sejšela, M.P.S grupa i West Point iz Podgorice, Neworld Overseas Limited s Cipra, Lenora international i Sace LTD Delaware iz SAD-a, Montenegro Duvan Comerc iz Mojkovca i Ripšped iz Bara.

S druge strane, mojkovačka kompanija Montenegro Tobacco Company zainteresirana je za otkup cigareta koje je država zaplijenila u Slobodnoj zoni Luke Bar, rekao je direktor te kompanije Željko Bulatović. Prema njegovim riječima, njegova kompanija, čija je osnovna djelatnost proizvodnja i trgovina duhanskim proizvodima, preuzetu robu bi plasirala na odgovarajuće tržište.

‘Nezakonita odluka vlade’
Premijer Abazović i Aleksandar Damjanović, ministar financija Crne Gore, priopćili su da bi se dugovi Fonda zdravstvenog osiguranja (60 milijuna eura na kraju 2021.) mogli smanjiti kada se prodaju cigarete iz Luke Bar.

Međutim, ima i drugih mišljenja o zaplijenjenim cigaretama. “Cigarete i duhanski proizvodi koji su pronađeni u skladištima Slobodne zone Luke Bar ne mogu kroz pokrenuti carinski postupak o statusu robe prijeći u vlasništvo države”, rekla je Pobjedi Milena Petričević, bivša v.d. direktorice Uprave prihoda i carina, koja smatra da je nezakonita odluka vlade o zapljeni cigareta.

Prema njenim riječima, oduzete cigarete legalno su uvezene i kroz formu ugovora s operaterom skladišta u barskoj Slobodnoj zoni, te su u vlasništvu pravnih osoba koje imaju odobrenje za uvoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close