CEDIS smanjio gubitke, najavljuje investicije u pametne mreže

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Dovoljno govori i činjenica da je značajan dio novca za provedbu ovih “zelenih projekata” osiguran putem aranžmana s EBRD.

Investicije u energetski efikasne projekte, naročito u “sistem pametnog mjerenja” pozicioniraju Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) kao regionalnog lidera, rekao je izvršni direktor kompanije Vladimir Čađenović.

Kako je kazao, kompanija bilježi najniže nivoe gubitaka ikada izmjerene u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore, a kreću i u implementaciju pametnih mreža, što će dodatno optimizirati tokove električne energije kroz distributivni sistem.

– Također, s ostvarenih 80% konzuma integriranog u sistem pametnog mjerenja, u odnosu na prosjek EU koji je na nivou od 56%, pozicioniramo se visoko i u europskim okvirima – kazao je Čađenović povodom Svjetskog dana energetske efikasnosti.

Dovoljno govori i činjenica da je značajan dio novca za provedbu ovih “zelenih projekata” osiguran putem aranžmana s EBRD. – U CEDIS-u ćemo nastojati u najkraćem roku elektrodistributivni sistem Crne Gore transformirati u jedan od energetski efikasnijih u Europi – istakao je Čađenović.

Komentirajte prvi

New Report

Close