CBCG: U mjesec dana blokirano novih 128 kompanija

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2023. u 07:00
Na novoj listi blokiranih Centralne banke Crne Gore više je od 22 tisuće kompanija/Shutterstock

Od ukupnog broja blokiranih poduzeća, 3,45 tisuće ih je u evidenciji središnje crnogorske banke, a ne nalaze se u Registru privrednih subjekata.

Crnogorska je Centralna banka (CBCG) objavila je novu listu poduzeća s blokiranim računima, na kojoj je 128 kompanija više nego na onom iz prosinca prošle godine.

Na novoj listi, koju Centralna banka Crne Gore u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, je 19,55 tisuća kompanija s evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i središnje banke.

Od ukupnog broja blokiranih poduzeća, 3,45 tisuće ih je u evidenciji središnje crnogorske banke, a ne nalaze se u Registru privrednih subjekata, izvijestio je portal dan.me.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza je središnje banke objavljivanje podatka o prisilnoj naplati i to nazive kompanija, odnosno poduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.

Iz Centralne banke objasnili su da se matični brojevi za poduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcijskih računa središnje banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podatke banka objavljuje jednom mjesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca, s presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu, po azbučnom redu naziva poduzeća i poduzetnika.

U razdoblju od srpnja 2012., kada je CBCG počeo objavljivati podatke, do 9. siječnja 2014. godine, podaci su objavljivani u skladu s tadašnjim zakonom o platnom prometu i to za kompanije, odnosno poduzetnike kada je blokada računa iznosila više od deset tisuća eura u neprekidnom trajanju više od 30 dana.

Imena kompanija se objavljuju na stranici www.cbcg.me, a u cilju osiguravanja pune nepristranosti objavljuju se po azbučnom redu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close