Raste broj blokiranih kompanija u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 05. lipanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Na novom popisu, koji CBCG objavljuje mjesečno u skladu sa Zakonom o platnom prometu, nalazi se gotovo 19,72 tisuće društava.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je novu listu firmi s blokiranim računima, na kojoj je 37 firmi više nego na prethodnoj.

Na novom popisu, koji CBCG objavljuje mjesečno u skladu sa Zakonom o platnom prometu, nalazi se gotovo 19,72 tisuće društava iz evidencije Središnjeg registra poslovnih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih firmi, njih 3,45 hiljada je na evidenciji CBCG, ali ih nema u CRPS-u.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, CBCG je dužna objaviti podatke koji se odnose na postupak prinudne naplate i to nazive firmi, odnosno poduzetnika, matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana kontinuirane blokade.

Iz CBCG su objasnili da se JMBG za poduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcijskih računa Centralne banke vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čija objava nije u skladu s Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Komentirajte prvi

New Report

Close