CBCG ove godine planira dva milijuna eura više za plaće

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2024. u 05:22
Vrhovna monetarna institucija ove godine očekuje dobit od 11,84 milijuna eura/Shutterstock

U ukupnim troškovima zaposlenih bruto plaće su 10,54 milijuna kuna i veće su za 1,78 milijuna nego lani.

Centralna banka (CBCG) ove će godine povećati izdatke za zaposlene (bruto plaće, ostala primanja, naknade) na 11,69 milijuna eura, odnosno za dva milijuna eura više nego lani. U ukupnim troškovima zaposlenih bruto plaće su 10,54 milijuna kuna i veće su za 1,78 milijuna nego lani.

Navedeno je u financijskom planu CBCG za 2024. godinu, koji je dostavljen parlamentu na upoznavanje, pišu Vijesti.

Iz CBCG su objasnili da je prilikom projektiranja troškova zarada, između ostalog, trošak izračunat i na osnovu planiranog broja zaposlenih u 2024. godini, kao i neizbježnog rasta troškova života kroz dugotrajnu inflaciju. Krajem rujna prošle godine u ovoj državnoj ustanovi bilo je 393 radnika.

CBCG ove godine očekuje dobit od 11,84 milijuna eura, što je 4,64 milijuna više od prošlogodišnjeg plana, kojim je bila predviđena dobit od 7,2 milijuna eura.

Prema planu, predviđeni su prihodi od 43,9 milijuna, a rashodi od 31,65 milijuna. Obje su stavke povećane u odnosu na plan za prošlu godinu, kada su prihodi bili planirani na 29,7 milijuna, a rashodi na 22,5 milijuna.

Na strani prihoda najviše novca očekuje se temeljem kamata na državne vrijednosne papire i depozite, i to 27,91 milijun eura, što je 11,9 milijuna više od prošlogodišnjeg plana, dok se na strani rashoda planira dodatnih dva milijuna za troškove zaposlenih koji povećani su na 11,69 milijuna.

CBCG je financijski plan za 2023. godinu izradila na temelju izvršenja financijskog plana za deset mjeseci prošle godine, projekcije očekivanih prosječnih stanja plasmana i depozita, prognoze kretanja na međunarodnom financijskom tržištu u ovoj godini, očekivanih obujam platnog prometa i broj izvršenih transakcija, prihodi od kontrole banaka, od pretrage kreditnog registra, projekcija financijskih rashoda, troškovi zaposlenika, administrativni, operativni i drugi poslovni rashodi… CBCG kao razlog povećanja prihoda u ovoj godini u odnosu na prošlu godinu navodi rast prihoda od kamata.

Komentirajte prvi

New Report

Close