CBCG: Moguće daljnje pooštravanje uvjeta kreditiranja gospodarstva

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2024. u 07:12
Kad je riječ o kreditnim standardima, oni su u prvom tromjesečju pooštreni za gospodarstvo u odnosu na prethodno, a ublaženi su za stanovništvo/Shutterstock

Prvi kvartal obilježili rast provizija i naknada, smanjenje iznosa kredita, kraći rokovi dospijeća i povećanje zahtjeva oko kolaterala.

U prvom kvartalu ove godine, u odnosu na prethodni, prema procjeni banaka, kreditni uvjeti za gospodarstvo su pooštreni, dok su za stanovništvo blago ublaženi, pokazuje anketa Centralne banke (CBCG).

“Rast provizija, naknada i kamatnih marži, smanjenje maksimalnih iznosa kredita, skraćivanje roka dospijeća i povećanje zahtjeva u pogledu kolaterala djelovali su u smjeru pooštravanja kreditnih uvjeta za sektor gospodarstva”, navodi se u izvješću CBCG-a o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za prvo tromjesečje, prenose Vijesti.

Očekivanja banaka
S druge strane, produljenje roka dospijeća i počeka, blaži zahtjevi u pogledu kolaterala, vrijednosti hipoteke, učešća i depozita te nešto niže kamatne marže, djelovali su na olakšavanje uvjeta kreditiranja stanovništva.

U drugom tromjesečju banke očekuju daljnje zaoštravanje uvjeta kreditiranja gospodarstva, ponajviše potaknuto rastom provizija i naknada, ali i povećanjem kamatnih marži te skraćivanjem rokova kreditiranja.

Tvrtke gladne novca

Na rast potražnje prvenstveno su utjecale povećane financijske potrebe poduzeća za ulaganjem u obrtna sredstva i kapitalna ulaganja.

“Banke očekuju ublažavanje kreditnih uvjeta za stanovništvo, ponajviše potaknuto značajnim smanjenjem kamatnih marži, ali i kao rezultat smanjenja zahtjeva u pogledu vrijednosti hipoteka, predujma i depozita, kao i mogućnosti da, prilikom odobravanja potrošačkih i drugih kredita umirovljenicima, trošak skupne police životnog osiguranja umirovljenika pada na teret banke”, stoji u izvješću.

Kad je riječ o kreditnim standardima, oni su u prvom tromjesečju pooštreni za gospodarstvo u odnosu na prethodno, a ublaženi su za stanovništvo kod odobravanja stambenih kredita, dok su za potrošačke i ostale kredite ostali nepromijenjeni.

“Očekivanja banaka pokazuju da postoji mogućnost daljnjeg pooštravanja kreditnih standarda za gospodarstvo, dok će kreditni standardi za stanovništvo biti znatno ublaženi”, dodaje se u izvješću.

U smjeru pooštravanja standarda tvrtke će pogoditi veći troškovi izvora sredstava, povećana nenaplativost potraživanja i smanjena spremnost banaka na preuzimanje rizika, dok bi u smjeru ublažavanja moglo djelovati smanjenje rizika potrebnih instrumenata osiguranja..

“S druge strane, veća konkurencija drugih banaka, povećana spremnost na preuzimanje rizika, poboljšanje gospodarske situacije i smanjenje troškova poslovanja rezultirat će značajnim ublažavanjem kreditnih standarda za stanovništvo”, navodi se u izvješću. Prema rezultatima ankete, potražnja gospodarstva i stanovništva za kreditima nastavila je rasti i tijekom prvog tromjesečja.

“Na rast gospodarske potražnje prvenstveno su utjecale povećane financijske potrebe poduzeća za ulaganjem u obrtna sredstva i kapitalna ulaganja. Povećana je potražnja stanovništva za kreditima kao posljedica većih financijskih potreba za refinanciranjem i kupnjom trajnih potrošnih dobara te rasta plaća i zaposlenosti”, navodi se u izvješću. Očekivanja banaka su da će potražnja gospodarstva i stanovništva za kreditima nastaviti značajno rasti i u drugom kvartalu.

Rast potražnje
Banke očekuju da će pokrenuta inicijativa CBCG za smanjenje kamata za kredite stanovništvu doprinijeti rastu potražnje stanovništva za kreditima.

Kreditni standardi uključuju kriterije za odobravanje kredita i/ili kreditnih linija od strane banke, koji definiraju vrstu kredita, prepoznate sektorske ili geografske prioritete, prihvatljivost kolaterala i kreditnu sposobnost dužnika, uključujući interne upute, promjene politika odobravanja kredita i njezina primjena.

CBCG od travnja 2018. provodi istraživanje o kreditnoj aktivnosti banaka, koje je usklađeno s istraživanjem koje se provodi u centralnim bankama eurozone i posebno je prilagođeno posebnostima crnogorskog tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close