CBCG i Ripple surađuju u pilot projektu digitalne valute

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2023. u 08:13
Foto: Shutterstock

Iz CBCG su poručili da je uvođenje digitalne valute, u skladu s osnovnim ciljevima Centralne banke Crne Gore, još jedan korak naprijed prema digitalizaciji financijskih usluga.

Centralna banka Crne Gore dogovorila je suradnju s pružateljem kripto i blockchain rješenja, kompanijom “Ripple”, u cilju razvoja strategije i implementacije pilot programa za lansiranje prve digitalne valute u zemlji – digitalne valute središnje banke (CBDC) ili nacionalnog stablecoina, tj. stabilne valute.

Iz CBCG su poručili da je uvođenje digitalne valute, u skladu s osnovnim ciljevima Centralne banke Crne Gore, još jedan korak naprijed prema digitalizaciji financijskih usluga i širenju prostora za dostupnost financijskih usluga građanima Crne Gore.

“Kroz projekt, Centralna banka Crne Gore će raditi s Vladom Crne Gore i crnogorskom akademskom zajednicom na stvaranju praktične digitalne valute ili rješenja za sigurnu valutu u cilju testiranja glavnih funkcionalnosti i potencijala blockchain tehnologije, kao i analize prednosti i rizika koje bi CBDC ili nacionalni stablecoin mogao predstavljati u pogledu dostupnosti elektroničkih sredstava plaćanja, sigurnosti, učinkovitosti, usklađenosti s propisima te, najvažnije, zaštite prava i privatnosti krajnjih korisnika”, rekao je Žugić.

Kako navode iz CBCG, projekt će proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primjene digitalne valute ili nacionalnog stablecoina te dizajn za simulaciju njegovog optjecaja i korištenja u kontroliranim uvjetima.

“Središnja banka Crne Gore donosi višu razinu digitalne transformacije u svoju financijsku infrastrukturu i bavi se jednim od najvećih izazova u svijetu financija, uključujući financijsku uključenost”, rekao je potpredsjednik Ripplea za odnose sa središnjom bankom James Wallis.

“Ripple ima iskustvo uspješnog povezivanja različitih sustava plaćanja i zagovaranja korisnosti blockchaina za izdavanje digitalnih valuta središnje banke i rješavanje globalnih plaćanja za stotine financijskih institucija diljem svijeta.”, rekao je Walis.

Komentirajte prvi

New Report

Close