CBCG dao odobrenje kompaniji povezanoj s Vučićem

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Do 2019. nitko izvan Zemuna nije čuo za Davora Macuru i njegove tvrtke Alta Pay i ABL Solvent, a danas je otišao toliko daleko da ga srpski mediji etiketiraju kao biznismena Aleksandra Vučića.

Savjet Centralne banke (CBCG) donio je jučer rješenje o izdavanju odobrenja za pružanje platnih usluga instituciji za platni promet Alta Pay Group, sa sjedištem u Budvi, registriranoj za obavljanje savjetodavnih poslova u vezi s poslovanjem i drugim upravljanjem, u vlasništvu Davora Macure. (42). Ta je institucija dio poslovne grupacije Alta banke, koja je također u vlasništvu Davora Macure, a osnovana je 2019. godine.

Do 2019. nitko izvan Zemuna nije čuo za Davora Macuru i njegove tvrtke Alta Pay i ABL Solvent, a danas je otišao toliko daleko da ga srpski mediji etiketiraju kao biznismena Aleksandra Vučića. Počeo je s kupnjom banke u stečaju, nastavio s kupnjom imovine IMT-a, a sada polako na mala vrata ulazi u poslove s Elektroprivredom Srbije. Bio je zainteresiran i za kupnju Prve banke, ali je povukao ponudu.

List Danas objavio je krajem travnja 2019. da je mjenjačko-platna ustanova Alta Pej iz Zemuna u vlasništvu Davora Macure kupila 28,5 posto dionica Jubmes banke, koje je ministar financija Siniša Mali u prosincu oglasio na prodaju.

Već 2020. godine Jubmes mijenja ime u Alta banka, a 2021. godine putem zamjene Macura kupuje još 48 posto dionica te banke, kako bi kupovinom dionica banaka iz BiH i BiH zaokružila svoje vlasništvo u Alta banci. Sjeverna Makedonija.

Još 2021. još jedna tvrtka, Macure ABL Solvent, uspijeva skrenuti pozornost javnosti na sebe, kada je s nultom dobiti uspjela kupiti imovinu IMT-a u stečaju na Novom Beogradu za 70 milijuna eura, a članovi vladajuće stranke u Skupština Srbije izglasala joj je besplatno vlasništvo nad 35 tisuća hektara zemlje koju su kupili s pravom korištenja.

Novac za kupnju IMT-a Macura stigao je preko AIK banke biznismena Miodraga Kostića, koji je ABL Solventu posudio 60 milijuna eura, koje je Macura vratio već u studenom 2021., tvrdi Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE, koji je sklopio ugovor. o zalogu između AIK banke i ABL Solventa, iz kojeg se vidi da je kredit dobio zalaganjem parcela IMT-a, koje još nije ni kupio.

Komentirajte prvi

New Report

Close