Obveze Instituta Igalo nakon potpisivanja protokola bit će oko 5,3 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 07. rujan 2023. u 05:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Protokol je definiran i tijekom rujna će se ići na potpisivanje sporazuma između vlada Crne Gore i Srbije, da se on potpiše i onda se utvrdi dinamika isplate.

Obveza Instituta Simo Milošević nakon potpisivanja protokola između Crne Gore i Srbije bit će negdje oko 5,3 milijuna eura, najavio je ministar financija Aleksandar Damjanović i dodao da će je Crna Gora podmiriti i za taj novac kreditirati Institut.

– Protokol je definiran i tijekom rujna ćemo ići na potpisivanje sporazuma između vlada Crne Gore i Srbije, da se on potpiše i onda se utvrdi dinamika isplate.

Kad se obveza podmiri, neće biti opasnosti od bankrota. Ostaje dio koji nije nimalo lak, obveze Zavoda prema državi, zaposlenicima, vjerovnicima. Oni nisu manji od 20 milijuna eura, neće biti lako sanirati to stanje, ali se mora pronaći održivo rješenje – kazao je Damjanović Televiziji Vijesti.

Apel za EPCG
On je naveo da je razgovarano o dogovoru sa Fondom za zdravstvo u Srbiji, gdje bi osiguranici iz Srbije dolazili na liječenje i oporavak u Institut.

– Takav aranžman je postojao 2005. godine – dodao je Damjanović.

On je apelirao na Elektroprivredu (EPCG) da novac uplati direktno Zavodu, ističući da nema potrebe uključivati ​​Ministarstvo financija i Vladu kao jamce, jer oni to ne mogu učiniti.

– Ljudi iz EPCG to dobro znaju. Bilo je pomalo neugodno i demagoški ispisivati ​​nekakve medijske napise i dovoditi u zabludu djelatnike Zavoda za koje bi Vlada trebala jamčiti. Dovoljno je ispuniti obećanja EPCG i već sutra Institutu poslati kredit od 600 tisuća eura – rekao je Damjanović.

Na pitanje strahuju li da će, dok se ne dođe do rješenja, Institut ostati bez zaposlenika, Damjanović kaže da ono što je urađeno u posljednjih nekoliko mjeseci, u odnosu na ono što nije urađeno u prethodnih 20 godina, nije sporo. ali što brže..

Kazao je da su prihodi proračuna od siječnja do kolovoza iznosili 1,68 milijardi eura, što je 32 posto više nego lani u istom razdoblju i gotovo 300 milijuna eura, odnosno 21 posto više od plana.

– To su velika sredstva i to pokazuje da su javne financije na zavidnoj razini. Za taj iznos povećanih proračunskih prihoda bit će manji dug koji smo planirali proračunom za tekuću godinu. Uz ove trendove stalnog rasta proračunskih prihoda iznad plana, sve obveze podmirujemo prema obećanjima. Imamo i rast prihoda od poreza na dodanu vrijednost i trošarina. Te trendove nastavljamo iu kolovozu. Turistička sezona još traje, pa ćemo bilans vidjeti u rujnu – rekao je Damjanović.

Povoljnija situacija
Istaknuo je da Crna Gora od siječnja do rujna živi od onoga što je sama stvorila.

– Prihodi u državnoj blagajni su na razini od 191 milijun eura, to je jučerašnji podatak, uz 68 milijuna eura zlata. To je izuzetno dobar rezultat. U odnosu na 31. prosinca prošle godine, kada je postotak javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosio 67,5 posto, sada iznosi 58,19 posto. Dugo se nismo spustili ispod 60 posto. Time smo poslali dobre poruke međunarodnoj financijskoj javnosti – rekao je Damjanović.

Dodao je da kada je riječ o otplati duga, neće biti problema s servisiranjem svih obveza, a ako bude dodatnih zaduženja, to će biti stvaranje fiskalne rezerve za početak iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close