Budvanska rivijera odbila Kostićevu ponudu za preuzimanje preostalih dionica

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2022. u 05:28
MK Group u većinskom ili manjinskom vlasništvu ima 15 hotela u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori/PD

Odbor direktora najuspješnije hotelske grupe u Crnoj Gori protivi se prodaji i smatra da ona treba i dalje ostati u većinskom državnom vlasništvu.

Odbor direktora Hotelske grupe Budvanska rivijera jednoglasno je protiv prodaje kompanije i smatra da ona treba ostati u većinskom državnom vlasništvu.

Kako je priopćeno iz kompanije, to je dio Mišljenja koje je Odbor direktora objavio u povodu Prospekta MKG Properties za preuzimanje dionica Budvanske rivijere.

U Mišljenju se navodi da u uvjetima postpandemijskog poslovanja, geopolitičke situacije i kretanja na turističkom tržištu, smatraju da MKG Properties neće bitno unaprijediti poslovanje Budvanske rivijere.

Ukupna cijena 61,5 mil. eura
“U normalnim poslovnim okolnostima Budvanska rivijera, najuspješnija je hotelska grupa u Crnoj Gori, s tendencijom da u narednim godinama, uz postojeća i planirana ulaganja, odgovorno korporativno upravljanje i rast profitabilnosti to i ostane, kao prepoznatljiv crnogorski turistički brend”, navodi se u Mišljenju.

Odbor direktora smatra da MKG Properties neće bitno unaprijediti niti politiku zapošljavanja i radnopravni status zaposlenih.

Protiv prodaje Budvanske rivijere bili su predsjednik Odbora direktora Mijomir Pejović i članice Ivana Đurović i Sonja Kuljača. Članovi Odbora Jovan Purar i Vladimir Sekulić nisu imali pravo sudjelovanja u formuliranju Mišljenja jer se smatraju izravnim sudionicima u smislu čl. 29 stav 2 i 3 Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Kompanija MKG Properties, članica MK Groupa, u vlasništvu Miodraga Kostića, objavila je 14. lipnja Prospekt za preuzimanje preostalih dionica kompanija Budvanska rivijera i Sveti Stefan Hoteli po ukupnoj cijeni od 61,5 milijuna eura.

“Ističemo da je obvezna javna ponuda za preuzimanje preostalih dionica ova dva društva, objavljena na temelju rješenja Komisije za tržište kapitala, a prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava”, navode iz Kostićeve kompanije.

Transakcijom od 24. svibnja na Montenegroburzi MKG Properties je stekao dodatnih 3,24% dionica Budvanske rivijere i 1,51% dionica u Sveti Stefan Hotelima, što zajedno s dionicama otkupljenim od povezanih osoba čini 32,20% u Budvanskoj rivijeri i 31,25% u Sveti Stefan Hotelima. Većinski vlasnik u obje kompanije je država Crna Gora, objašnjava eKapija.

“Prelazeći prag od 30% vlasništva kompanija je imala zakonsku obvezu ponuditi ostalim dioničarima otkup pod istim uvjetima pod kojima je stekla navedene dionice: 7,3 eura po dionici za Budvansku rivijeru i 3,85 eura po dionici za Sveti Stefan Hotele”, ističu iz kompanije. Ponuda MKG Properties vrijedi do 5. srpnja 2022.

‘Imamo stručno znanje’
“MK Group ima stručno znanje u području turizma i hotelijerstva. O tome govori činjenica da trenutačno u većinskom ili manjinskom vlasništvu ima 15 hotela u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Od posebnog značaja je suradnja s prestižnim svjetskim hotelskim brendovima – Kempinski i Marriott”, kažu iz kompanije.

Dodaju i da je MK Group dosad u turizam uložio 500 milijuna eura i to ne samo u vlastite kapacitete, već i u razvoj destinacija, kroz investicije i implementaciju najviših standarda poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close