Budva ostala bez više od 4 milijuna eura komunalnih pristojbi

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2022. u 07:13
Uvođenju moratorija protivila se administracija bivšeg budvanskog gradonačelnika Marka Carevića/Shutterstock

Tehnička Vlada Crne Gore ukinula moratorij na gradnju koji je istekao 5. listopada.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je Crnogorska je Vlada na zahtjev lokalne uprave nakon godinu dana ukinula moratorij na gradnju za područje Budve uz more i Bečiće, izjavio je za Vijesti premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović uz napomenu kako je izrada Prostorno urbanističkog plana (PUP) za metropolu turizma pri kraju. Tako će, vjeruje Abazović, napokon završiti era divlje gradnje, javlja portal mr.eKapija.com.

Vlada Zdravka Krivokapića uvela je moratorij, kako bi se imalo godinu dana za izradu PUP-a, za kompletno područje Bečića i ekskluzivni dio Budve uz more – od Avale do Zavale.

Zbog jednogodišnjeg moratorija, koji je istekao je 5. listopada, na izdavanje dokumenata, a time i gradnju u najatraktivnijem dijelu Budve, priliv novca od komunalnih pristojbi u općinski proračun bio je višestruko je manji nego ranijih godina.

U protekloj godini općinske i službe Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nisu ovjeravale nikakve građevinske dokumente za područja obuhvaćena detaljnim urbanističkim planovima (DUP) Budva centra i Bečići.

Upravo s tog prostora budvanska je općina godinama ubirala milijunske svote na ime naplate komunalija. Riječ je najatraktivnijem dijelu metropole turizma za građevinski biznis.

“Izrada PUP-a Budva u fazi je nacrta. Nakon što Vlada utvrdi nacrt plana slijedi javna rasprava i izrada prijedloga plana”, istakli su u resornom Ministarstvu, te pojasnili da su DUP-ovi Budva-Centar i Bečići važeći planski dokumenti i nisu stavljeni van snage, odnosno nije utvrđen njihov prestanak.

Uvođenju moratorija žestoko se lani protivila administracija bivšeg budvanskog gradonačelnika Marka Carevića, koji je tada upozorio premijera Krivokapića da će gradska kasa biti tanja za najmanje četiri milijuna eura zbog nemogućnosti gradnje, a time i naplate komunalija, što se i obistinilo.

Carević je tada u dopisu tadašnjem resornom ministru Ratku Mitroviću predočio mišljenje Komisije za praćenje planske dokumentacije na području Općine Budva, u kojoj su navedeni razlozi zbog kojih uvođenje zabrane gradnje nije dobro za lokalnu upravu. Predloženo je i formiranje stručnog tima kako bi se pronašlo održivo rješenje.

“Smatramo da nikako nije dobro jednostrano donošenje odluke o zabrani gradnje u cijelom obuhvatu DUP-a Budva-Centar izmjene i dopune i DUP-a Bečići. S obzirom na to da se radi o odluci s dalekosežnim posljedicama za buduće funkcioniranje Općine Budva, smatramo da je odluku ispravno donijeti jedino uz konzultacije s predstavnicima Općine.

To više što su investicije kao i uređenje prostora izravno vezani s naplatom naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta što prema općinskom proračunu Budve za 2021. godinu iznosi 5,5 milijuna eura (15,3 posto) budžeta”, objašnjavao je prije godinu dana tadašnji budvanski gradonačelnik Marko Carević.

Kada je njegov prijedlog za osnivanjem stručnog tima odbijen, Carević je ocijenio kako sve što se radi mimo Općine Budva, nije dobra praksa jer je “centralizacija vlasti relikt prethodnog režima i loša praksa koju ne treba nastavljati”.

Komentirajte prvi

New Report

Close