BSD Mont će u Rožajama graditi solarni park s tri elektrane

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2023. u 07:00
Solarni park Vuča sastoji se od nekoliko lokacija, odnosno solarnih elektrana koje nisu međusobno povezane/Shutterstock

Sustav će se prostirati na 194 hektara, a ukupna instalirana snaga elektrana je 123,6 MW.

Tvrtka BSD Mont iz Podgorice planira izgraditi tri solarne elektrane u naselju Vuča u Rožajama. Solarni park Vuča je sustav od tri elektrane koji će se prostirati na približno 194 hektara, a ukupna instalirana snaga elektrana je 123,6 MW. Osim toga, tvrtka planira pokrenuti ekološku proizvodnju i razvoj stočarstva na ovom mjestu.

Nekoliko lokacija
Vidljivo je to iz zahtjeva za odlučivanje o potrebi izrade Izvješća o ocjeni utjecaja na okoliš koji je tvrtka podnijela Agenciji za zaštitu okoliša (AZO). Na temelju ovog zahtjeva Agencija je donijela odluku da je za realizaciju ovog projekta neophodna izrada elaborata.

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja energetskih objekata udaljena je 12,5 kilometara od centra grada Rožaja. Nadmorska visina pozicija na kojima su planirani solarni parkovi je oko 1100 metara. Ovo područje je ranije korišteno kao poljoprivredna zadruga i pašnjaci.

Solarni park Vuča sastoji se od nekoliko lokacija, odnosno solarnih elektrana koje nisu međusobno povezane. To su SE Vuča 1, SE Vuča 2 i SE Vuča 3.

Sunčana elektrana Vuča 1 gradit će se na parceli od 16,8 ha, koja se sastoji od više katastarskih čestica. Ukupna instalirana snaga ove elektrane bit će 12,3 MW. U prvoj godini predviđena je ukupna proizvodnja od 19,23 MWh električne energije.

SE Vuča 2 prostirat će se na tri odvojene parcele ukupne površine 12,54 ha. Ukupna instalirana snaga bit će 9,3 MW, dok je planirana proizvodnja u prvoj godini 15,06 MW.

Sunčana elektrana Vuča 3 gradit će se na najvećoj parceli od 165 hektara, koja predstavlja najsnažniji dio solarnog parka. Kako je objašnjeno u dokumentaciji, na samoj parceli nalazi se lokalna cesta koja je zadržana, poljoprivredni objekti, kao i parcela koja nije predmet buduće solarne elektrane.

200

milijuna eura vrijednost je projekta, a trebalo bi biti zaposleno najmanje 50 ljudi

Dodatni projekti
Prostor na samom jugu parcele izuzet je iz analize energetskog potencijala i namijenjen je za izgradnju visokonaponske trafostanice, s ciljem da se energija proizvedena u solarnom parku plasira u prijenosnu mrežu Crne Gore. Ukupna instalirana snaga ove elektrane je 102 MW, a planirana ukupna godišnja proizvodnja u prvoj godini je 185,6 GWh.

Tvrtka također planira adaptaciju postojećih objekata poljoprivredne zadruge, gdje će se baviti poljoprivredom i stočarstvom. U planu je uzgoj ovaca, a planirana je i sadnja borovnica, brusnica, kupina, malina, ogrozda, goji bobica i aronije. Kako se tvrtka želi baviti ekološkom proizvodnjom, na parcelama se neće koristiti nikakva kemijska sredstva.

Planiran je i uzgoj 2000 ovaca koje će biti na ispaši, a za njihov smještaj koristit će se postojeći objekti koji će se adaptirati.

Podsjetimo, početkom godine objavljeno je da je tvrtka BSD Mont kupila dio zemljišta bivše Agrobisernice koja je poslovala na području Rožaja. Ta će tvrtka, prema najavama, u suradnji s poslovnim partnerima iz Mađarske na lokalitetu Vuča graditi solarni park i vjetropark te ulagati u razvoj stočarstva i poljoprivrede, uključujući biljnu proizvodnju.

Kako je tada rečeno, vrijednost projekta procijenjena je na više od 200 milijuna eura, a ako se realizira, otvorit će se najmanje 50 radnih mjesta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close