Britanski Chayton razmatra divovsko ulaganje: Moguća investicija od oko 700 milijuna eura i otvaranje više od 600 radnih mjesta

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2023. u 08:06
Chayton Capital ima obvezu izraditi sve studije i ako one pokažu da je ovo poslovanje održivo, slijedi sklapanje još jednog ugovora/Shutterstock

Tvrtka Chayton Capital ima obvezu izraditi sve studije.

Britanska tvrtka Chayton Capital izradit će studiju izvodljivosti o mogućnostima razvoja industrijskog kompleksa u Pljevljima i provedbu investicijskog plana koji bi, ako studija bude pozitivna, rezultirao investicijama od oko 700 milijuna eura i stvaranjem više od 600 izravnih novih radnih mjesta.

Memorandum o razumijevanju potpisali su premijer Dritan Abazović, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i predstavnik Chayton Capitala David Allen.

Studija izvodljivosti
Kako je rekao Abazović, potpisivanjem memoranduma omogućen je ulazak u narednu fazu ovog projekta, a to je izrada studije izvodljivosti.

– Ukoliko ona pokaže da je projekat održiv, odmah ćemo ići u otvaranje drugih postupaka oko davanja koncesije i pokretanja velike privredne aktivnosti na sjeveru Crne Gore – rekao je on.

Kako je naveo, realizacija ove investicije bila bi od velikog značaja ne samo za Pljevlja, već i za cijelu Crnu Goru.

– Riječ je o nekoliko kompatibilnih poslova koji su vezani uz energetiku, ali imaju i druge komponente vezane uz industrijsku proizvodnju. Prvi put imamo ovakav pristup, gdje se više komponenti spaja u jednu ogromnu industrijsku djelatnost na području općine Pljevlja, ali uz zadovoljenje svih onih standarda koji se tiču ​​ekologije, ali i uz zadovoljenje onih zakonskih odredbi. koji važe u okviru Europske unije – rekao je Abazović.

100

milijuna eura iznosi tekući investicijski ciklus Elektroprivrede Crne Gore

Prema njegovim riječima, tvrtka Chayton Capital ima obvezu izraditi sve studije i ako one pokažu da je ovo poslovanje održivo, slijedi sljedeći korak, a to je sklapanje još jednog ugovora koji će podrazumijevati izvođenje radova vezanih za razvoj svih tih kompatibilnih poduzeća.

– Smatramo da investicije trebaju doći na sjever zemlje, a Pljevlja imaju poseban akcenat i ostat će u fokusu Vlade Crne Gore. Naglasio bih da ovaj projekt nadilazi naše granice i sve što će se tamo eventualno proizvoditi – bilo da je riječ o struji, cementu, gips pločama – bit će izvozno orijentirano. Na taj način mislim da ćemo vratiti život u Pljevlja – naglasio je premijer.

Razvoj sjevera
Istaknuo je i da će, ukoliko sve ove investicije budu realizirane, morati pokrenuti inicijativu oko edukacije građana koji će se u cijelom procesu zapošljavati.

– Ovo je jako važno jer i ova socijalna komponenta mora biti uključena kada je u pitanju ovako gigantski projekt – zaključio je Abazović, ponovivši da je Crna Gora otvorena za sve investitore koji žele da razvijaju pošten biznis. Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin rekao je da je ovo povijesna platforma za razvoj sjevera, konkretno Pljevalja, kroz valorizaciju resursa i potencijala. Podsjetio je da su u tijeku ulaganja od 100 milijuna eura, od čega je 70 milijuna namijenjeno ekološkoj obnovi.

Komentirajte prvi

New Report

Close