Bouygues zainteresiran za izgradnju autocesta u Crnoj Gori

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2024. u 06:59

Spajić je kazao da je država spremna i sama financirati ove projekte, ali da svakako traže načine da se ne opterete javne financije.

Francuske tvrtke zainteresirane su za izgradnju infrastrukture u Crnoj Gori, a Vlada je već razgovarala s tvrtkom Bouygues Construction, koja je pokazala interes za radove na devet dionica autocesta i brzih cesta u Crnoj Gori. Rekao je to premijer Milojko Spajić, navodeći da Ministarstvo zdravstva Francuske želi financirati studiju izvodljivosti za izgradnju bolnice u Podgorici.

Spajić je izrazio zadovoljstvo dinamikom realizacije strateškog partnerstva sa Francuskom i istakao da suradnja Crne Gore i te zemlje počiva na četiri stupa.

Prvi stup se, kazao je, odnosi na obranu te da je međudržavni sporazum već potpisan.

– Realizira se u vrlo dobroj dinamici što se tiče školovanja naših kadrova i nabave ophodnih brodova. Očekujemo da ćemo 2026. godine, kada francuski predsjednik Macron bude posjetio Crnu Goru, imati bar jedan od dva patrolna broda – rekao je premijer.

Drugi stup suradnje dviju zemalja je zdravstvo, pa je francusko Ministarstvo zdravstva najavilo da je spremno financirati studiju izvodljivosti za izgradnju bolnice u Podgorici, bez obzira na to hoće li na kraju biti izabrani francuski izvođači.

– U sklopu tog stupa suradnje bit će potpisan sporazum između dva ministarstva zdravstva, a očekuje se da će u sklopu tog sporazuma biti realizirana i bolnica u Podgorici – pojasnio je Spajić.

Treći stup, dodao je, tiče se ekologije.

– U tom segmentu već imamo nekoliko francuskih tvrtki koje su zainteresirane za mogućnosti u sektoru ekologije – kaže.

Četvrti stup suradnje odnosi se na infrastrukturu, a Spajić je podsjetio da je već uspostavljeno strateško partnerstvo s tvrtkom EDF Energy koja razmjenjuje podatke s crnogorskom Elektroprivredom. Jedan od modela financiranja infrastrukture je i privatno-javno partnerstvo, ukazao je premijer. Spajić je kazao da je država spremna i sama financirati ove projekte, ali da svakako traže načine da se ne opterete javne financije.

Komentirajte prvi

New Report

Close