Boka očekuje sjajnu sezonu, ali brine kolaps zbog manjka trajekata

Autor: Mladen Miletić , 21. ožujak 2023. u 07:00
Uz promovirane prirodne ljepote, kvalitetne hotele i lokalnu kulturu, gosti traže i učinkovitu prometnu infrastrukturu, kažu turistički djelatnici/PD

Brojni gosti, posebno američki, slijeću u Hrvatsku, pa su i gužve na granici velike.

Turistički radnici u Boki Kotorskoj najavljuju više nego dobru sezonu, no strahuju od problema u trajektnom prometu koji ne radi u punim kapacitetom. Sezona je na pomolu, a gužve se već stvaraju, pišu crnogorski mediji.

Sugovornici lista Pobjeda najavljuju da bi cijela Boka mogla biti u kolapsu. Bojan Joketić, direktor hotela Forza Mare, restorana i slastičarnice u Kotoru i Porto Montenegru, kazao je za Pobjedu da je problem što grad nema obilaznicu.

“Čim dođu kruzeri i kada kamioni prolaze kroz Kotor, odmah je zastoj. Prošlih godina toga nije bilo bar do 15. travnja, a ove je već sada gužva”, kaže Joketić, koji je zadovoljan poslovanjem tijekom zimskih mjeseci, a očekuje i dobru ljetnu sezonu. Međutim…

”Manjak plovila uvijek je bio problem. I kad je sve funkcioniralo kako treba, bilo je gužve, a sad tek… Imate samo dva plovila koja ne voze noću. Osiguraju li 5-6 trajekata, bit će bolje. U suprotnom, cijela je Boka u velikom problemu.

5 - 6

novih trajekata riješilo bi dio problema prometnih gužvi u Boki Kotorskoj

Kotor ima jednu ulicu i svi kamioni koji prolaze odmah naprave zastoj i gužvu. Nama su za ovu sezonu hoteli bukirani na 70%, a najveće je zanimanje Britanaca. Boka je u zadnjih 10 godina najviše okrenuta tom tržištu”, kaže Joketić dodajući da bi bilo puno bolje da zračna luka Tivat radi u večernjim satima jer bi se time izbjegle strahovite ljetne gužve. “Nadamo se mirnoj i dobroj sezoni, no plašimo se nekih zakona koji se donose ad hoc”, poručuje Joketić.

Putuju po 7-8 sati
Među gostima je i puno Amerikanaca koji pristižu preko Dubrovnika. ”Nemamo ih još u velikom broju, no zadnje dvije tri godine i to raste zahvaljujući izravnim letovima s Dubrovnikom. No, ljeti su na graničnom prijelazu nenormalne gužve. Lani je nezadovoljstvo bilo veliko, gosti su znali čekati čitav dan jer 100 kilometara putuju po 7-8 sati”, naglašava Joketić dodajući da, uza svu ljepotu Dubrovnika, Amerikanci dolaze posjetiti i Crnu Goru zbog One&Only, brenda kojeg drugi u regiji i Euripi nemaju.

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort od ovog će ljeta poslovati pod novim brendom – u sezonu ulazi kao Hyatt Regency Kotor Bay. Direktorica prodaje Lidija Božović kaže da je stoga 2023. za njih vrlo važna. Resort je otvoren 2020. i posluje pozitivno. I njihovi brojni gosti dolaze s dubrovačkog aerodroma pa im je bitno da trajektna linija dobro funkcionira.

”Vjerujemo da će sve biti u redu jer gosti pored promoviranih prirodnih ljepota, kvalitetnih hotela i lokalne kulture, očekuju i učinkovitu prometnu infrastrukturu. Bilo bi dobro da na vrijeme saznamo da će trajekti ploviti smanjenim kapacitetom, jer postoji mogućnost da goste dovodimo i morskim putem”, kaže Božović.

Tržišta Zapadne Evrope i Amerike primarna su im. “Ulaskom Hyatta, dobijamo novu poziciju, ne samo mi nego cijela Crna Gora. To će biti veliki iskorak i za nas i za ovu destinaciju. Hyatt ima više od 1200 hotela širom svijeta, posluje u 74 zemlje na šest kontinenata, a ovo im je prvi hotel u Crnoj Gori. U programu lojalnosti je više od 37 milijuna korisnika. Dođe li samo mali dio u našu zemlju, bit će to velik uspjeh”, tvrdi Božović.

”Pokrivamo i korporativni dio, jer imamo razvijen kongresni turizam. Taj ćemo segment još više razvijati jer gradimo najveći konferencijski centar u Boki. Bit će spreman 2024.”, kaže Božović.

Zanimanje DACH regije
Po pitanju radne snage stvar olakšava što posluju cijele sezone, no bit će potrebna i pojačanja jer će u jednom trenutku u restoru biti 500 gostiju. Od svibnja do kraja rujna zapošljavat će oko 300 radnika koliko zahtijeva kompleks s pet zvjezdica.

Direktorica marketinga i prodaje Casa del Mare hotelske grupacije Milena Milić kazala je da su očekivanja visoka kad je u pitanju ova sezona.

”Casa del Mare Mediterraneo radi cijele godine, ostalih pet hotela otvaramo početkom travnja. Pripremamo i otvaranje novog hotela Casa del Mare Mangata u Budvi, prvog našeg na Budvanskoj rivijeri. Vjerujemo da će trenutna tranzicija trajektnog prometa biti brzo riješena prema obećanjima nadležnih.

O problemu tog karaktera u sezoni ne želimo ni razmišljati. Čak i u zimskom periodu imali smo dosta gostiju iz regije, ali i iz Zapadne Evrope, V. Britanije, počeli su se vraćati Kinezi, a raste i broj gostiju iz Turske, Rusije i SAD-a preko Dubrovnika. Trudimo se biti zastupljeni na što više tržišta.

U travnju dovodimo skupinu od 30 turoperatora i agenata s tržišta Njemačke, Austrije i Švicarske. Boravit će kod nas nekoliko dana, a na nama je da im predstavimo naše hotele i Crnu Goru kao destinaciju za koju kažu da im nije u dovoljnoj mjeri poznata. Ogroman je rast zanimanja s tih tržišta, DACH regije”, kaže Milica Milić.

Komentirajte prvi

New Report

Close