Blokiran drugi dio podmorskog kabla Crna Gora-Italija

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Iz CGES-a su pojasnili da su problemi sa mještanima na lokacijama Đurđevića Tara i Njegovuđ vezani za projekat izgradnje dalekovoda ‘Lastva – Čevo – Pljevlja’, koji predstavlja spojnu infrastrukturu podmorskog kabla za Italiju.

Neriješeni imovinsko-pravni problemi na lokacijama Đurđevića Tara i Njegoduš i neusvajanje planske dokumentacije za izgradnju koridora dalekovoda Pljevlja – Bajina Bašta dva su ključna problema koja se moraju što prije riješiti kako bi se nastavilo projekt povezivanja elektroenergetskih sustava Crne Gore i Italije podmorskim kabelom.

Rečeno je to Vijestima službeno iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji zajedno s Vladom i talijanskim operatorom prijenosnog sustava (TERNA), temeljem zaključenog ugovora, realizira projekt povezivanja elektroenergetskog sustava. dviju zemalja.

Taj kapitalni projekt uključuje izgradnju istosmjernog podmorskog kabela kapaciteta 1000 MW između Italije i Crne Gore, izgradnju trafostanice 400/110/35 kV Lastva, dalekovoda 400 kV Lastva – Čevo – Pljevlja i uvođenje postojećeg 400 kV dalekovoda Podgorica – Trebinje u TS Lastva, kao i izgradnju 400 kV dalekovoda prema Srbiji i/ili Bosni i Hercegovini.

Za sada je puštena u rad jedna jezgra podmorskog kabla snage 600 MW, trafostanica Lastva i dionica dalekovoda od Lastve do Čeva. Radovi na kompletnom dalekovodu prema Pljevljima trebali su biti završeni do kraja ove godine, ali rok neće biti ispoštovan.

Iz CGES-a su pojasnili da su problemi sa mještanima na lokacijama Đurđevića Tara i Njegovuđ vezani za projekat izgradnje dalekovoda ‘Lastva – Čevo – Pljevlja’, koji predstavlja spojnu infrastrukturu podmorskog kabla za Italiju.

“Za potpunu valorizaciju podmorskog kabla, odnosno stvaranje preduvjeta za postavljanje druge jezgre kabla, neophodno je završiti ovaj dalekovod. Ovaj elektroenergetski objekt se proteže od primorja do krajnjeg sjevera Crne Gore, kroz osam općina i dva nacionalna parka, preko nekoliko stotina privatnih parcela u vlasništvu različitih vlasnika zemljišta, a završen je 95 posto, dok je eksproprijacija provedena na razini od 98 posto, odnosno 1400 riješenih predmeta izvlaštenja.

To su podaci koji dovoljno govore koliko je to složen proces, istaknuli su iz državne energetske kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close