Blago usporavanje stope inflacije u Crnoj Gori u travnju

Autor: Poslovni dnevnik , 16. svibanj 2024. u 07:29
Foto: SHUTTERSTOCK

U travnju su u odnosu na ožujak potrošačke cijene u prosjeku bile više za 0,1 posto.

Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju su u Crnoj Gori u odnosu na isto razdoblje prošle godine bile u prosjeku više za 5,4 posto, pokazuju podaci Monstata.

To je blago usporavanje u odnosu na protekli mjesec s obzirom na to da je inflacija u ožujku bila na razini od 5,5 posto, prenosi agencija Mina-business.

U travnju su u odnosu na ožujak potrošačke cijene u prosjeku bile više za 0,1 posto. “Najveći utjecaj na mjesečnu stopu inflacije imao je rast cijena u skupinama odjeća, obuća i ostala obuća, voće, povrće, zračni prijevoz putnika, goriva i maziva za motorna vozila, usluge smještaja, kava, čaj i kakao”, stoji u priopćenju.

Potrošačke cijene u razdoblju od siječnja do travnja u odnosu na isto razdoblje prošle godine u prosjeku su više za 4,9 posto.

Promatrano po glavnim skupinama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u travnju u odnosu na prethodni mjesec rast je zabilježen u skupinama odjeća i obuća za 3,6 posto, prijevoz za 0,5 posto, restorani i hoteli za 0,4 posto, zdravlje i rekreacija te kultura za 0,2 posto.

Pad cijena zabilježen je u skupinama ostala dobra i usluge za 1,7 posto, namještaj, oprema za kućanstvo i tekuće održavanje stana za 1,3 posto, te hrana i bezalkoholna pića za 0,4 posto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nisu se značajnije mijenjale, zaključuje se u priopćenju Monstata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close